Zlatibor
Profimedia
Zlatibor

Shutterstock

Zlatibor, Foto: Shutterstock

Zlatibor ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima, kako domaćim tako i stranim. I to ne samo u centru.

Na svega 19 kilometara od centra smeštena je Stopića pećina, koja je potpuno uređena za posete gostiju. Medveda unutra nema, ali ima lokalnih čuvara koji znaju da zapevaju dok vas vode po vijugavim hodnicima!

Za one koji imaju dublji džep, nedaleko se nalazi čuveno Sirogojno. Nema poznate svetske face koja nije nosila džempere iz ovog srpskog sela, od predsednika država do seks simbola I manekenki.

Još malo dalje od centra, nalazi se Gostiljski vodopad. Osim što je u pitanju voda koja pada sa planine, idealan je za poziranje I selfije, pa ćete se tako vratiti sa odmora sa novim profilnim slikama za društvene mreže. Jer, ako nije bilo na Instagramu, kao da se nije ni desilo!

PROČITAJTE JOŠ:

Da Zlatibor već dugo nije samo odmaralište za umorne Srbe, već svetski turistički centar, govori I podatak da je samo ove godine oko 8.000 tursta iz Kine boravilo na ovoj planini. Ne bi bilo ništa čudno, da su domaćini uopšte I probali da postave reklamu negde oko Pekinga. Ne, čuli ljudi sami – i došli. Dobar glas se zaista daleko čuje.

I za novogodišnje praznike očekuje se dolazak još 2.000 turista iz Kine.

- Veliki je broj I turista iz Kine koji su za Zlatibor saznali preko raznih sajtova i društvenih mreža. Očekujemo da će do kraja godine oko 10.000 Kineza posetiti Zlatibor. Zbog toga smo odlučili da naredne godine povećamo promociju naše planine na njihovom tržištu - kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor i dodaje da na godišnjem nivou imaju 30 odsto gostiju iz inostranstva. 

Zlatibor godišnje poseti oko 270.000 ljudi, a samo za doček Nove godine ponoć ovde dočeka oko 50.000 turista. Nadaju se da će tako biti i za doček 2019. kada će na Kraljevom trgu zapevati Dragana Mirković, a dan ranije Neverne bebe.zlatibor

Zlatibor

Profimedia

Zlatibor, Foto: Profimedia

- Osim koncerta za doček, biće upriličene i predstave za decu u određenim hotelima. Ski centar Tornik će raditi punim kapacitetom. S obzirom na to da ima sistem za veštačko osnežavanje, skijanje neće mnogo zavisiti od vremenskih prilika. Svi turistički lokaliteti će biti preuređeni za zimu, u Avantura parku je osvetljena staza za noćno skijanje, otvaraju se novi hoteli, a u ponudi je paleta jednodnevnih izleta u Stopića pećinu, Sirogojno, na vodopad u Gostilju, u Mačkat... - zaključuje Živanović.

Što se tiče ski sezone, Živanović kaže da zavisi od vremenskih uslova.

- Otvaranje skijališta Tornik zavisi od vremenskih uslova i od snega. Iako je kompletan ski centar pokriven sistemom za veštačko osnežavanje, neophodno je da temperatura bude u minusu. Mi se nadamo da će to biti već u drugoj polovini decembra, i da će, kao sezonama unazad, skijalište raditi u kontinuitetu neka tri meseca, što će obezbediti skijanje u toku zimske sezone. Što se tiče ski openinga, mi se vežemo za Skijališta Srbije, pošto oni prave svečano otvaranje na svojim zimskim centrima. Nadamo se da će to biti druga polovina decembra i da će gosti koji se na Zlatiboru nađu u vreme novogodišnjih praznika moći da uživaju u skijanju u ski centru Tornik - rekao je Živanović.