Prodavnica
Tanjug/Tanja Valić
Prodavnica

Tanjug/Tanja Valić

Prodavnica, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Prihvatajući ideju o veku trajanja, razmenjuju staovoe o sakupljanju posebno dugotrajne hrane. Međutim, ne trebate se brinuti za sudnji dan kako bi uvideli prednosti skladištenja stvari koje ćete moći jesti kroz duže vreme.

Mnoge vrste hrane, uključujući sveže i sušene proizvode, poznate su po dugovečnosti.

Miss7 donosi reprezentativan spisak primera u mnogim kategorijama, uključujući one koji će trajati nedeljama te neke koji su gotovo besmrtne. U svim slučajevima, procenjeni rok trajanja je za hranu koja se čuva na sobnoj temperaturi ili malo hladnijoj - a ne u frižideru ili zamrzivaču.

Krompir

• Rok trajanja: 2 do 5 nedelja

Ako se čuva na hladnom, suhom i tamnom mestu, zlatni, crveni i krompir trajaće od dva do tri nedelje. Veći beli ili crveni krompir može trajati tri do pet nedelja. Slatki krompir (batat) ima približno isti rok trajanja. Ali, nemojte ga skladištiti pored luka: svaki otpušta gasove i vlagu zbog kojih se drugi može brže kvariti.

Luk

• Rok trajanja: 1 do 2 meseca

Kao i kod krompira, čuvaj ga na hladnom, suvom i tamnom mestu za maksimalnu dugotrajnost. Nemoj ih čuvati s krompirom; oboje će se brže pokvariti.

Kikiriki

• Rok trajanja: 1 do 2 meseca

Kikiriki u svojoj ljusci, posebno ako se čuva na hladnom i suvom, može stajati u špajzu čak dva meseca.

Krompir

Shutterstock

Krompir, Foto: Shutterstock

Zimska tikva

• Rok trajanja: 1 do 3 meseca

Razne vrste zimske tikve s debelom kožom - uključujući butternut, spaghetti i hubbard – spadaju među najtrajnije od svežeg povrća.

Jabuke

• Rok trajanja: 5 dana do 6 meseci

Jabuke koje se čuvaju u posudi s voćem na sobnoj temperaturi obično će trajati pet do sedam dana. Međutim, ako se čuvaju na vlažnom mestu pri temperaturi od -1° C do -4° C, mogu ostati hrskave i sveže čak šest meseci

Čaj

• Rok trajanja: od 6 do 12 meseci

Posušeni listovi čaja, bilo rastresiti (u zatvorenoj ambalaži) ili u vrećicama čaja (u neotvorenoj kutiji), mogu lako izdržati godinu dana ili više ako nisu izloženi vlazi ili vlazi. Čaj, međutim, vremenom obično gubi ukus.

Čaj

Shutterstock

Čaj, Foto: Shutterstock

Mleko u prahu

• Rok trajanja: 1 do 1½ godina

Boja, tekstura ili ukus mleka u prahu mogu se menjati kako stari, ali biće i dalje savršeno korisno i sigurno najmanje 18 meseci.

Sušena govedina

• Rok trajanja: 1 do 2 godine

Sušena govedina izmišljena je da bi dugo trajala kao hrana u pustinji i na dugim putovanjima. Nemasna je, suva i zasoljena - sve su osobine koje pridonose njenoj sposobnosti da dugo ostane jestiva.

Konzervisano voće i povrće

• Rok trajanja: 1 do 2 godine posle "najbolje upotrijebiti do“ datuma

Konzervisanje je izuzetno učinkovito sredstvo konzervisanja hrane. Uopšteno govoreći, ako se konzervisana hrana ne izlaže jakoj vrućini, sadržaj bi trebao ostati dobar dve godine ili više. Pazi, međutim, na zgužvane limenke ili one s naduvenim vrhom, što može značiti prisutnost bakterija iznutra.

Konzerva

Alo!/Rajko Ristić

Konzerva, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Sušena testenina

• Rok trajanja: 1 do 2 godine posle "najbolje upotrijebiti do“ datuma

Izrađena samo od brašna i vode, potom temeljno osušena, ova testenina je prilično neuništiva. Njegova bogatija kolegica, sveža testenina, obično napravljena od jaja, znatno je pokvarljivija i uvek je treba držati u frižideru.

Kocke za supu

• Rok trajanja: 2 godine

Kiseonik i vlaga su neprijatelji ovih korisnih kocki instant supe. Neka budu suve i dobro zatvorene, a 24 meseca je verovatno minimum koji će izdržati.

Maslac od kikirikija

• Rok trajanja: 2 godine

Neotvorena tegla s maslacem od kikirikija trebala bi izdržati duže od nekoliko godina na sobnoj temperaturi, ali s vremenom će se ulje odvojiti, maslac od kikirikija može se osušiti, a ukus može izblediti. Dve godine su verovatno maksimum za najbolji kvalitet.

Čokolada

Shutterstock

Čokolada, Foto: Shutterstock

Tamna čokolada

• Rok trajanja: 2 do 5 godina

Budući da mlečna čokolada sadrži mleko, pokvariće se brže nego čokolada s visokim udelom kakaa i malo mleka (ili uopšte bez mlijeka). Toplina je neprijatelj tamne čokolade -dok bi trebala trajati nekoliko godina na temperaturama do oko 23° C, trajaće čak pet godina ako termometar počiva između 15° i 18° C. Čokolada izložena visokim temperaturama može razviti bele mrlje, ali one su bezopasne i ne utiču na ukus.

Tuna u konzervi ili u vakuumu

• Rok trajanja: 3 do 5 godina nakon datuma „najbolje upotrebiti do“

Tuna je otporna riba koja dobro podnosi konzerviranje (i u novije vrijeme vakumiranje u vrećicama). Za optimalan ukus i teksturu, nemoj je čuvati duže od pet godina nakon datuma proizvođača "najbolje upotrebiti do".

Sušeni pasulj

• Rok trajanja: neodređen

Sušeni pasulj je poprilično neuništiv ako se zadrži suv, premda počinje gubiti vlagu nakon godinu ili dve. Kako stari, trebaće mu duže vreme za potapanje i ili kuvanje da postane mekši.

JABUKOVO SIRĆE, MED, LEK

Shutterstock, ilustracija

JABUKOVO SIRĆE, MED, LEK, Foto: Shutterstock, ilustracija

Med

• Rok trajanja: neodređen

Premda se med često prodaje s datumom „najbolje potrošiti do“ (obično negde između dve i pet godina od trenutka pakovsnja), to je zato što s vremenom može potamniti i formirati kristale šećera - savršeno bezopasne, ali nekim potrošačima neprijatne. Čisti 100% nerazređeni med u neotvorenoj tegli (koju čuvaš podalje od topline) biće jestiv godinama, decenijama, verovatno vekovima...

Alkohol

• Rok trajanja: neodređen

Svi znaju da vino može dugo trajati, a ponekad se znatno poboljšava s godinama. Međutim, može se lako pokvariti ako je prevelika toplina ili vazduh uđe kroz loš čep. Međutim, tako nije sa žestokim pićima. Neotvorene boce žestice gotovo se ne menjaju. Njihov visoki udeo alkohola čuva ih i oni ne stare. Izuzetak je samo s nekim slatkim likerima iz kojih će se tokom godina dio sadržaja šećera istaložiti, formirajući kristale i ostavljajući liker malo manje slatkim.

Beli pirinač

• Rok trajanja: neodređen

Smeđi pirinač može biti zdraviji, ali ima visok udeo ulja i tako se može pokvariti kroz nekoliko meseci, dok će beli - ako ga zadržiš suvim - trajati zauvek. Jedini mogući problem, osim vlage, je iznenadna pojava sitnih crnih bubica među zrncima pirinča. Stavljanje pirinča u temeljito posušene te nepropusne posude sprečiće ih da uđu; ako su već tamo, pirinač treba baciti.