Injekcija vakcina
Shutterstock
Bolnica

Tanjug/Filip Krainčanić

Bolnica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Torlak“ je posle 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa „torvaks flu“. Sada je na potezu Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Od 14 zemalja, koje su učestvovale u projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspele da naprave tu vakcinu.

Ova iz „Torlaka“, koja je na proveri u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, trovalentna je, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa.

Kada stigne odobrenje Agencije, sledi registracija, a sledeće jeseni počeće imunizacija, ne francuskom, već domaćom vakcinom, koja je namenjena populaciji od 18 do 65 godina.

Vakcina dete

Shutterstock

Vakcina dete, Foto: Shutterstock

V. d. direktora „Torlaka“ dr Vera Stoiljković ističe da će se trovalentna vakcina proizvoditi svake godine.

„Svake godine će se proizvoditi trovalentna vakcina, u zavisnosti od sojeva koje preporuči SZO. Jednom osvojena tehnologija u proizvodnji vakcina je osvojena tehnologija i ona će se nadalje ponavljati. Sojevi će se menjati u skladu sa potrebama, odnosno sojevima koje daje SZO“, navela je dr Stoiljković.

U specijalnoj laboratoriji u „Torlaku“ u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, iz godine u godinu taj broj će se povećavati do maksimalnih pola miliona doza.

Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine kako bi se prilagodila starijoj populaciji.

Osvojena tehnologija

Od 2004. godine, od kada „Torlak“ ne proizvodi vakcinu protiv gripa, izgledalo je kao da se u ovom Institutu u vezi s tim ništa ne dešava.

Istina je drugačija, 15 godina realizovao se projekat Svetske zdravstvene organizacije, sa saglasnošću Ministarstva zdravlja.

„Četrnaest zemalja je finansirano u smislu izgradnje proizvodnih pogona, opremanja pogona i obuke ljudstva, ali im nije data gotova tehnologija, tu tehnologiju je svaka zemlja posebno trebalo da osvoji. Mi smo kroz ta sredstva osvojili tehnologiju i za još jedan korak došli do savremenije vakcine“, objasnila je dr Stoiljković.

To što „Torlak“, zahvaljujući opremi, stručnjacima i osvojenoj tehnologiji, može da proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa, znači još nešto: u slučaju pandemijskog gripa može da proizvede i tu vakcinu,u količinama koje su potrebne Srbiji.

Do sada su vakcine stizale iz Francuske i Amerike, od sledeće godine u domove zdravlja iz laboratorije u Kumodražu.