Ratko Mladić
AP/Peter Dejong
Ratko Mladić

AP/Peter Dejong

Ratko Mladić, Foto: AP/Peter Dejong

Hag postepeno ubija generala Ratka Mladića, jer ignoriše sve stručne preporuke da mu je hitno potrebno bolničko lečenje. Zbog takvog odnosa Rusija svaki čas u Savetu bezbednosti mora da upozorava na to da je generalovo zdravlje ozbiljno narušeno i da mu je neophodna kvalitetna medicinska nega.

Međutim, takvi apeli dosad su udarali o zid. Sudije koje vedre i oblače u tom međunarodnom sudu slepe su na kršenje Mladićevog prava na lečenje. Nikako ne dozvoljavaju da bude prebačen u bolnicu, iako nalazi ukazuju na to da mu se zdravstveno stanje stalno pogoršava.

Ratko Mladić

AP Photo/Peter Dejong

Ratko Mladić, Foto: AP Photo/Peter Dejong

Kao ključni operativac u sabotiranju Mladićevog lečenja označen je glavni lekar u sheveningenskom pritvoru Paulus Falke. On je od branilaca, porodice, pa i samog Mladića skrivao njegovu zdravstvenu dokumentaciju, manipulisao je nalazima i urađenim analizama, skrivao male moždane udare koje je srpski general imao u pritvoru. Čak je sudijama dostavljao netačne i falsifikovane izveštaje o Mladićevom zdravlju i obavljenim pregledima. To je u jednom trenutku prešlo sve granice, pa je odbrana zatražila i da se Falkeu zabrani svaki kontakt sa Mladićem, jer šteti njegovom zdravlju. Uz Falkea su, naravno, stale sudije.

Upravo je Falke bio glavni čovek koji se protivio tome da se teško bolesni general Zdravko Tolimir pusti na bolničko lečenje u Srbiju. Sud je prihvatio njegove ocene i odbio zahtev, a Tolimir je nekoliko meseci kasnije preminuo.

Da li sada isti plan sprovode i na Mladiću? Kada se zna da mu je suđenje završeno, a pravosnažna presuda će biti izrečena tek krajem 2020, potpuno je besmisleno da mu se ne dozvoli bolničko lečenje. Naročito zato što su i Srbija i Rusija dale garancije da će Mladića vratiti u Hag na svaki zahtev suda.