Institut Gamaleja, vakcina Sputnjik Ve
EPA
Institut Gamaleja, vakcina Sputnjik Ve

EPA

Institut Gamaleja, vakcina Sputnjik Ve, Foto: EPA

Ovo je potvrdio ministar za inovacije Srbije Nenad Popović, na sastanku sa delegacijom ruskih stručnjaka, pod čijim je nadzorom izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcine u Beogradu, ruska strana je dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju te vakcine na svojoj teritoriji ocenila kao izuzetnu.

- Juče su punjene kontrolne serije vakcine Sputnjik V komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2  rekao je Popović, a saopštilo Ministarstvo, prenose agencije.

Istakao je da će do kraja ove sedmice deo uzoraka biti poslat u Institut Gamaleja u Moskvi, gdje će se vršiti analiza kvaliteta vakcina.

- Iz Torlaka će u Institut Gamaleja biti poslato ukupno 1.180 bočica vakcine komponente 1 i 1.180 bočica vakcine komponente 2. U Institutu Gamaleja vršiće se provera kvaliteta vakcina proizvedenih na Torlaku u trajanju od 21 dana - precizirao je je Popović.

On je istakao da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta “Torlak”.

- Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, spremni smo da započnemo drugu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu Torlak, koji ima znanje i stručnjake za taj poduhvat, ali sigurno će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema - rekao je Popović.