Plaža Šušanj
screenshot youtube
plaža, devojke, more

Shutterstock

plaža, devojke, more, Foto: Shutterstock

Prema mesečnoj prognozi RHMZ-a, za koju se napominje da je orijenataciona, vidi se da nas u periodu do 15. juna, očekuje dosta kišnih dana. Srbiju je sinoć, podsetimo, pogodilo jako nevreme, praćeno jakim vetrom i gradom. U Beogradu je "tutnjalo" čitavih dva sata, a od Ivanjice do Čačka brojni voćnaci nestali su za svega osam minuta.

Kako stoji na sajtu RHMZ-a, slično vreme nas čeka i u narednih mesec dana, kada bi trebalo da pada kiša čak 22 dana. Za 13 dana predviđena je i grmljavina, a za ukupno devet dana predviđa se i jak vetar. Međutim, meteorolog Đorđe Đurić je objasnio da ovakve dugoročne prognoze ne bi trebalo uzimati sa potpunom sigurnošću, jer je vreme promenljivo, a prolećne prognoze su uobičajene za smenjivanje oblaka i sunca, što ne mora da znači da nećemo tokom juna uživati u sunčanim i toplim danima.

Vremenska prognoza

accuweather

Vremenska prognoza, Foto: accuweather

- Ono što je najbitnije je ova nedelja i kraj maja koji će definitivno biti promenljiv, doći će i do stabilizacije, ali i do ponovnih pljuskova sa grmljavnom na lokalnom nivou - objasnio je Đurić.

Vremenska prognoza do kraja nedelje

Iako nije najavljeno da će doći do provala oblaka i jakih grmljavina, narednih dana možemo očekivati pljuskove koji će biti lokalnog tipa, ali će vreme uglavnom biti pretežno biti suvo. Danas i u sredu očekuje nas umereno do potpuno oblačno, ali i sunčano vreme u prepodnevnim časovima.

Tokom popodneva može doći do razvoja lokalne oblačnosti, kao i pljuskova sa grmljavinom na teritoriji većeg dela Srbije. Jutra će uglavnom biti propraćena temperaturom od 8 do 15 stepeni, samo po negde sa maglom i sumaglicom.

Beograd, centar beograda, ulice, saobraćaj, prevoz, slavija

Alo!/Masanori Jošida

Beograd, centar beograda, ulice, saobraćaj, prevoz, slavija, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Sreda, četvrtak i petak uglavnom suvi

Za sredinu nedelje prognozira se toplo vreme sa masksimalnim dnevnim temperaturama iznad 20 stepeni, uglavnom bez padavina ali sa lokalnom pojavom oblačnosti. U petak je moguća kratkotrajna kiša lokalnog karaktera, ali uslova za veće nevreme neće biti.

Za sam kraj maja prognozira se konačna stabilizacija vreme, bez ikakvih padavina u skoro svim delovima Srbije. Za prvi jun najavljivane su temperature koje će dostizati i 30 podeok.

Nema opasnosti od poplava

U nedelju je na području Vojvodine palo je oko 50 litara kiše po kvadratnom mestru za svega nekoliko sata, a u Kikindi čak 66 litara pri čemu je to grad gde je zabeležen najveća količina padavina. 

Teslić, poplave, reka Usora

Printscreen Facebook/video Uglje

Teslić, poplave, reka Usora, Foto: Printscreen Facebook/video Uglje

Ono što je bitno jeste da ovakvi pljuskovi ne mogu da napune rečna korita i dovedu do poplava, u najlošijem slučaju može doći do kratkotrajnih poplavnih para tamo gde zemlja ne može odjednom da primi toliku količinu vode, kažu stručnjaci.

Celu Srbiju u nedelju je zahvatilo je veliko nevreme sa obilnim pljuskovima i jakom grmljavinom, koje su u većem delu južne Srbije, ali i Vojvodine, nanele štetu poljoprivrednicima i njihovim usevima. Ali, pored toplog vremena, narednih dana nas takođe očekuju pljuskovi koji će biti lokalnog tipa.

Vreme, kiša

Alo!/ Rajko Ristić

Vreme, kiša, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

- Nevreme se izneda desilo zbog uticaja ciklona i polja niskog vazdušnog pritiska, pri čemu su se formirale jake grmljavinske oluje. Na najjačem udaru bili su gradovi Ivanjica i Čačak - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

RHMZ je upozorio na nadolazeće nevreme, a upaljeni su bili i meteo-alarmi. Trenutno na sajtu RHMZ-a ne stoji upozorenje za moguće nepogode. Za naredne dane prognozira se toplo vreme sa temperaturama iznad i oko 20 stepeni, pri čemu će biti uslova za lokalne pljuskove sa mogućom grmljavinom, ali ono što je najbitnije jeste da uslovi za jučerašnje nevreme više ne postoje.

U JULU KIŠA!

Prognoza za jul nije bolja od one za jun, s obzirom, da će, kako se vidi u priloženom, većina meseca biti pod grmljavinom i kišom, a preovladavaće temperature niže za ovo doba godine. 

Vremenska prognoza

accuweather

Vremenska prognoza, Foto: accuweather

 

AVGUST

Prema dugoročnoj prognozi avgust će suv i topao, najavljene su temperature u proseku od 30 stepeni.