Krizni štab
TANJUG/ RADE PRELIC
Krizni štab

TANJUG/ RADE PRELIC

Krizni štab, Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Sednici su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete Branko Ružić, vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, članovi medicinskog dela Kriznog štaba Predrag Kon, Branislav Tiodorović, Mijomir Pelemiš i Goran Stevanović.

Nedugo pošto je završena sednica Kriznog štaba saznalo se i koje su odluke donete.

Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa. Ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još uvek neće biti otvoreni.

Kada je reč o đacima, odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko broj zaraženih i dalje bude padao, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra.

To praktično znači nastavu u učionicama, ali i moguće uvođenje kombinovane nastave kao što su pohađali srednjoškolci.

Na današnjoj sednici razgovarano je o otvaranju unutrašnjih delova ugostiteljskih objekata. Prema planu, oni bi trebalo da budu otvoreni 19. aprila, međutim, ta odluka danas nije doneta. 

TIODOROVIĆ OPTIMISTA, ALI SU BOLNICE I DALJE PUNE

Nakon sednice, javnosti se obratio Branislav Tiodorović.

Doktor Tiodorović je na početku naveo da iako su podaci o broju novozaraženih povoljni, bolnice su pune. Napomeno je da ukoliko se ova dobra tendencija nastavi, moći će da se razmišlja o daljem popuštanju mera.

- Ako se tendencija smanjena broja novozaraženih nastavi, tržni centri mogu da počnu da rade od ponedeljka, ugostiteljski objekti u tržnim centima sa baštom ili na otvorenom bi možda mogli da rade ali ne i zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata - rekao je Tiodorović.

Takođe, naveo je i da je vreme da se nivo online nastave smanji.

- Vreme je da se onlajn nastva svede samo na lokalne procene u mogućim žarištima, i ako brojke nastave da padaju, od 19. aprila škole mogu da počnu da funkcionišu po ranijem sistemu - kazao je on.

- Akcenat je i dalje na merama. Sve mere koje su toliko dobro poznate se moraju poštovati. Maske se moraju nostiti. Fizička distanca i dezinfekcija takođe - rekao je Tiodorović koji se potom osvrnuo na vakcinacinaciju.

- Ja moram da naglasim da imamo izuzetan odziv za vakcinaciju. To je jedino rešenje. Moramo biti realni. Mi smo trenutno najbolji u Evropi po broju obezbeđenih vakcina, ali i odzivom stanovništva. Međutim, ne zavisi sve od nas. Dosta toga zavisi i od isporuka proizvođača, za koje se nadam da neće biti problema. Ukoliko se ovako nastavi, za mesec i po dana možemo govoriti o kolektivnom imunitetu. Ja sam optimista - rekao je Tiodorović.

On je je još jednom podvukao da se s obzirom na podatke koji svakodnevno pristižu, Krizni štab razmišlja o daljem popuštanju mera čija relaksacija počinje već od ponedeljka kada sa radom počinju tržni centri.

BENEFITI ZA VAKCINISANE

Govoreći o tome da li bi vakcinisani građani mogli da se okupljaju na mestima gde se nalazi veliki broj ljudi, Tiodorović je rekao da se razmišlja o određenim benefitima.

- Razmišljamo o određenim benefitima. To je pitanje za pravnike, to je pitanje etike. Da li ćemo dopustiti nekome da uđe na stadion zavisi od vakcinacije, ali oni koji iz opravdanih razloga ne mogu da se vakcinišu, mogli da uđu uz negativan PCR test - rekao je Tiodorović.

Član Kriznog štaba je podvukao da što se tiče zdravstvenih radnika apsolutna je preporuka da se svi vakcinišu i dodao da će stav struke o eventualnoj obaveznoj vakcinaciji biti donet u skladu sa tim šta bude odlučila Evropa.

NOVE MERE 

- Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa. Ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni.

- Kada je reč o đacima, odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole od 19. aprila po modelu od 1. septembra.

- To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

- Na današnjoj sednici razgovarano je o otvaranju i unutrašnjih delova ugostiteljskih objekata. Prema planu, oni bi trebalo da budu otvoreni 19. aprila, međutim, ta odluka nije danas doneta.

- Potpuno otvaranje kafića i restorana biće iznova razmatrano sledeće nedelje.