ŽESTOKA TUČA OSNOVACA U LESKOVCU Nakon nastave napravili sačekušu, tukli se letvama i sve snimali! Sve počinje na Fejsbuku!

Prosvetni radnici upozoravaju da je nasilje u školama postalo bukvalno svakodnevica i da bi u sistemu i pravilnicima o bezbednosti učenika trebalo hitno nešto drastično da se menja.

 

Škola
Škola, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 

 

* Nakon tuče između dve grupe učenika Osnovne škole u Leskovcu reagovala i policija

* Nasilje u školama postala je svakodnevnica širom Srbije 

* Problematična deca ne mogu biti izbačena iz škole

 

Posle nekoliko dana međusobnog vređanja, dve grupe učenika Osnovne škole u Leskovcu potukle su se juče u školskom dvorištu tako da je na kraju morala da reaguje i policija. Prosvetni radnici upozoravaju da je nasilje u školama postalo bukvalno svakodnevica i da bi u sistemu i pravilnicima o bezbednosti učenika trebalo hitno nešto drastično da se menja.

ISPOVEST KATARINE (16) RASPLAKALA SRBIJU "Otišla sam u Beč da radim kao bebisiterka za 1.000 evra, a tamo su me silovali svaku noć! Kad bih se branila, pretukli bi me"

Ni nastavno osoblje juče nije moglo da razdvoji učenike petog i šestog razreda koji su nakon nastave jedni drugima napravili „sačekušu“ i počeli da se tuku letvama, dok su druga deca u školskom dvorištu navijala i sve to snimala i slikala mobilnim telefonima.

"Otišla sam u Beč da radim kao bebisiterka za 1.000 evra, a tamo su me silovali svaku noć! Kad bih se branila, pretukli bi me"

AUTOR: Telegraf/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 18.10.2019. 09:21 Katarina (16) je prihvatila poziv od nepoznate žene da u Beču radi dva meseca kao bebisiterka za 1.000 evra.

- Mi smo učinili sve kako je propisano pravilnikom o postupanju ukoliko se u školama desi neko nasilje ili zlostavljanje, obavestili smo rodtelje, policiju, hitno sazvali sednicu školskog tima za zaštitu od nasilja i diskriminacije i učenicima koji su izazvali sve ovo biće izrečene kazne i društveno koristan rad. Međutim, to ne znači da će se nasilje time zaustaviti - upozorava direktor ove osnovne škole Predrag Zdravković.

USKORO STIŽE POVEĆANJE PLATA! Medicinske sestre će dobiti od 45.684 dinara, a iznenadićete se kad vidite koliko će imati ostali

Nažalost, po proceni prosvetara, u svakoj školi se neki od oblika nasilja desi barem jednom dnevno, a u srednjim školama i više puta.

- To je tužna realnost. Očigledno je da se u tim pravilnicima, koji su počeli da se donose na godišnjem nivou, mora nešto drastično da se menja. Jeste da Ministarstvo prosvete te pravilnike donosi na osnovu redovnog praćenja situacije u društvu i tako reaguje, ali izgleda da to nije dovoljno. Naime, do ove godine, ja kao direktor nisam morao prilikom ovakvog nasilja da obavestim Školsku upravu i policiju, pa čak i Centar za socijalni rad ako je to potrebno, a sada mi je to dužnost. Ipak, dešava se da imamo problem sa roditeljima te dece koja vrše nasilje - ističe Zdravković.

 

Direktori i nastavnici obaveste roditelje o problemu, ali se dešava da oni ne reaguju na to ili podržavaju postupke svoje dece.

- Desi se da mi izreknemo meru društveno korisnog rada detetu kao kaznu, a roditelj se pobuni protiv toga uz obrazloženje da on dete nije poslao u školu da ono čisti dvorište ili zaliva cveće. I onda su naše ruke da dalje postupamo skroz vezane - objašnjava Zdravković.

Porodilje na udaru! Ovo je brutalna diskriminacija!

AUTOR: Alo/N.Marić DATUM I VREME: 18.10.2019. 07:00 Gde će im duša! Banka, kartice, žena, novac, Foto: Shutterstock * Majkama koje žele da podignu stambeni kredit dok su na porodiljskom bolovanju pojedine banke u Srbiji postavile su rampu! * Porodilje nisu interesantni klijenti za bankare * Njihovo zaposlenje je kako kažu, na stendbaju (čekanju), pa ih odbijaju Beograđanka Sanja Ž.

Član školskog tima za zaštitu od nasilja Igor Veličković tvrdi da su deca veoma dobro upoznata sa svojim pravima i školskim pravilnicima, te da ih jako dobro iskorišćavaju i manipulišu njima.

GLEDAOCI PRVE TELEVIZIJE SE STRESLI! NOVINARI DOŠLI U ZATVOR DA GA SNIME! Duško Martinović stao pred kamere i raskrinkao sopstvenu nemoguću misiju! Ovo svet video nije! (FOTO/VIDEO)

- Jer to dete koje je problematično dobro zna da ne može biti izbačeno iz škole, da nasilje može da ponovi više puta pre nego što bude kažnjeno i ono to bukvalno koristi. U samom sistemu mora nešto hitno da se menja, da budu strože kazne i da se reaguje brže - mišljenja je Veličković.

Fejsbuk provokacije

Kako upozoravaju prosvetari, sve češći oblik nasilja se dešava preko društvenih mreža.

- Oni se tamo na Fejsbuku ili Instagramu izvređaju u porukama, ponižavaju jedni druge, i onda čim dođu u školu to rešavaju pesnicama - dodaje Veličković.

U ovoj osnovnoj školi, koja deli školskog policajca sa obližnjom srednjom Tehničkom školom, a u kojoj se pre nekoliko dana desilo slično vršnjačko nasilje, kažu da često reaguju preventivno, da organizuju tribine, okrugle stotlove, čak i posebne časove u nastavi koje se bave problemom vršnjačkog nasilja.

Vikend stvoren za uživanje, ali vreme će se promeniti brže nego što smo očekivali! Spremite se!

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 18.10.2019. 08:54 U Srbiji će jutro biti sveže, ponegde sa kratkotrajnom maglom, a tokom dana pretežno sunčano i toplo. Foto: Alo!/ Ana Paunković * Jutro sveže, tokom dana pretežno sunčano i toplo * Jutarnja temperatura od 4 do 12 stepeni, a najviša dnevna od 23 do 27 stepeni * Miholjsko leto potrajaće do 25.

 

- Ali, izgleda da to nije dovoljno. Čini se da, što više pričamo o nasilju ono se dešava sve češće - zaključak je nastavnog kadra ove obrazivne ustanove.

 

BONUS VIDEO: Siniša Mali o povećanju plata i penzija

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi