Bogorodica
Printskrin
Bogorodica

Printskrin

Bogorodica , Foto: Printskrin

 

Uspenje Presvete Bogorodice ili Međudnevnica je dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, a obeležena je crvenim slovom.

Ovaj veliki praznik uspomena je na smrt Bogorodice i srpska pravoslavna crkva i vernici ga slave 28. avgusta kada se završava i post koji traje 14 dana.

Sveti mučenik Ipolit ima čudesne moći! Zarad blagostanja i mira u kući, morate uraditi jednu veoma bitnu stvar!

AUTOR: Alo/Dnevno.rs/V.M. DATUM I VREME: 26.08.2019. 09:22 - 26.08.2019. 09:31 Pošto nije hteo da se odrekne vere, tučen je kamenjem po ustima. Foto: Tanjug * Sveti mučenik Ipolit bio je tamničar i neznabožac * Kada je spasio svetog Lavrentija, ovaj je njega krstio i celu njegovu porodicu * Rimljani su saznali za njegovu sudbinu i bacili ga na velike muke Sveti mučenik Ipolit rođen je i vaspitan kao neznabožac i radio je kao nadzornik tamnica u Rimu.

 

Uspenje Presvete Bogorodice ili Međudnevnica je dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Narodno predanje kaže da je bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svog sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest jer se ovaj dan smatra praznikom žena i majki.

Pročitajte još:

 

U nekim krajevima smatraju da je u periodu između dve Gospojine, Velike i Male najbolje brati lekovito bilje kojim se leče zarazne bolesti. Po celoj Srbiji tada se održavaju vašari i narodni sabori. Veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslave crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Jedno verovanje kaže da na ovaj dan ne treba obavljati poslove u kući i oko nje. To se naročito odnosi na žene.

Nije dobro raditi bilo šta rukama niti započinjati nove poslove.

Bonus video: Neverovatno parkiranje u centru Beograda!