Bombardovanje, NATO, RTS
Alo!/EPA
Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, Foto: Alo!/EPA

Radio amateri bili su svesni opasnosti koja ih vreba, ali nisu imali vremena da o tome razmišljaju.

NATO se svojski trudio da sakrije svoju bruku, međutim u tome nije uspeo... Izveštaj sa kompletnim gubicima NATO tokom agresije na SR Jugoslaviju koji su sastavili radio-amateri iz Srbije i inostranstva najbolje svedoči o šteti koju je Alijansa pretrpela.

Pročitajte još:

Više od 2.000 radio-amatera u Sribji, plus njihove kolege u inostranstvu, bilo je svakodnevno uključeno u prikupljanje podataka o naletima i udarima NATO avijacije i krstarećih raketa, o bespilotnim letelicama, helikopterima... Glavni centar koji je skupljao sve informacije nalazio se na Novom Beogradu, a za potrebe države, kada su vanredne situacije, istovremeno je formirana organizacija radio-mreže za opasnost na celoj teritoriji Srbije.

- Naši radio-amateri imali su rane dojave iz okolnih zemalja, pa čak i iz drugih država Evrope. Imali smo radio-amatere iz Italije, koji nam je javljao svako poletanje aviona i smer kuda su leteli - priča Dragan Šuluburić, u to vreme mobilisani radio-amater i predsednik radio-kluba u Ivanjici.

Preporučujemo još:

Mnogo materijalnih i tehničkih dobara, ali što je još važnije, ljudskih života, spaseno je pravovremenom informacijom koju su radio-amateri prenosili i tako izveštavali građane, službe spasavanja, civilnu zaštitu, ali i vojsku i policiju o nastupajućim opasnostima i dešavanjima na terenu.

- U unutrašnjosti Srbije imali smo isturene osmatračke jedinice po brdima. Birali smo najviše vrhove i to one iz pravca nadolazećih aviona, u mom konkretnom slučaju iz Bosne. Te osmatračke jedinice su na tri sistema veze javljale podatke nama u centar. Zašto u tri sistema? Zato što bismo u slučaju da nam naprave smetnju, mi sa kratkotalasnom stanicom direktno smo stupali u kontakt sa centralnom stanicom na Novom Beogradu koja bi dalje prosleđivala informacije vojsci i policiji - objašnjava Šuluburić.

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Tanjug

NATO bombardovanje, Foto: Tanjug

Pored onih koji su svesrdno pomagali, bilo je i onih koji su žestoko odmagali.

- Najviše se to dešavalo po Bosni i Hrvatskoj. Bio je radio-amater u Hrvatskoj koji se oglašavao pod imenom Kuku i on je imao snimak koji je stalno puštao na frekfenciji i ometao rad naše mreže. Kasnije sam čuo da je eliminisan - rekao je Šuluburić.

To što je NATO godinama prikazivao manje gubitke od onih koji su realni, Šuluburića ne čudi.

- NATO je ogromna organizacija koja ne sme sebi da dozvoli da ima gubitke što je i glavni razlog njihovih laži - kaže Šuluburić.