Most ljubavi
Alo!/Dejan Briza
Most ljubavi

Alo!/Dejan Briza

Most ljubavi, Foto: Alo!/Dejan Briza

Učiteljica Nada i oficir Relja zavoleli su se neposredno pre Prvog svetskog rata. Jedno drugom su se obećali, o njima i njihovoj ljubavi naširoko se pričalo u Vrnjačkoj banji, ali pošto je rat počeo Relja je otišao na front. U Grčkoj se zaljubio u prelepu Grkinju i raskinuo veridbu sa Nadom, koja je od tuge kopnila dok nije umrla. Da im se ne bi desila ista zla sudbina, devojke su počele na katance da ispisuju svoja i imena svojih ljubavi, te da ih vezuju za most na kojem su se sastajali Nada i Relja, a ključeve da bacaju u reku. Tako je nastao najromantičniji most u Srbiji, Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji.

Molitva za ljubav

Brzo kao kratkovečne cveća liske
i ova ljubav staće da se kruni i drobi:
žedan je zaborava tamni vir.
O, Bože, drugi ti se mole za sreću i mir,
a ja: sačuvaj u srcu mom, zarobi,
jučerašnjeg dana nestalni pram.

Zaklopi dušu moju sad ko zlatnu
škrinju, načini je ljubavi hram.
O, duša moja ne moli sreću za se –
sve dosadašnje radosti nek se snište –
ali pobožno ona od tebe ište
da dan se ovaj od strašnog brodoloma spase.

Bez pomoći tvoje povenuće sve brzo
kao bulka u zrelome žitu i lanu.
O, Bože ne molim za sreću, za radost, za slast.
Da bol ovaj ne umre, mene je strah;
da oganj sveti što u meni planu
ne sagori iznenadno u prah,
ne razbukti se prekonoć u strast.

Desanka Maksimović (1898-1992)

Meštani Vrnjačke Banje vele da bi ova legenda samo to i ostala da nije bilo naše čuvene pesnikinje Desanke Maksimović, koja je ljubav Nade i Relje ovekovečila u svojoj pesmi „Molitva za ljubav“, zbog koje je most i „kršten“ imenom ljubavi.

Kako god, tek Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji nakon više od sto godina od Nade i Relje sve je puniji zaključanih katanaca.

Most se nalazi u centru Vrnjačke Banje, veoma je posećen od strane turista. Svake godine na Dan zaljubljenih održava se takmičenje „Poljubi me“ na njemu i to u kategorijama: najduži poljubac, najstariji par i najatraktivniji par. Jedan od mnogobrojnih događaja u banji koji je vredan pažnje.

Inače, u Vrnjačkoj Banji postoje 32 mosta. Most ljubavi star je više od sto godina i dugačak tek desetak, a širok oko tri metra.

Ograde ovog betonskog mostića krase hiljade katanaca, čija im težina povremeno opasno zapreti, pa vlasti ovog gradića s vremena na vreme skinu određen broj katanaca, ne bi li spasili most od rušenja.

Ipak, ti katanci se ne bacaju, već čuvaju, s idejom da se jednog dana pretope i da se od njih napravi bista Desanke Maksimović.

Pariz iskopirao Vrnjačku Banju

Od 2008. godine običaj „zaključavanja ljubavi“ odomaćio se i u Gradu Svetlosti, Parizu. Svake godine na hiljade zaljubljenih parova na Mostu umetnosti preko reke Sene, ali su novinari čuvenog „Njujork tajmsa“ primetili da je srpska verzija kudikamo starija, ali i neopisivo romantičnija.

Ako vas put nanese u Vrnjačku Banju, ne zaboravite da ponesete i katanac. A ako ga nekim slučajem i zaboravite, ne brinite – na tezgama oko mosta možete kupiti neki.

Čisto da „zaključate“ svoju ljubav za sva vremena.