Korona, bolnica, pacijenti
Tanjug/AP/Daniel Cole
Korona, bolnica, pacijenti

Tanjug/AP/Daniel Cole

Korona, bolnica, pacijenti, Foto: Tanjug/AP/Daniel Cole

Doktor Vladan Cvetanović, direktor kovid bolnice u Kruševcu, kaže da je najmlađi pacijent koji je na respiratoru već dve nedelje u toj zdravstvenoj ustanovi 1988. godište.

Ističe da to može da bude pouka i svima koji idu na korona žurke.

- Kako su oni sigurni da možda oni neće biti sledeći koji će završiti na respiratoru? Šta je to što odvaja jednog od nekog drugog da će proći sa lakšom kliničkom slikom, a da će neko završiti na respiratoru. To je jedna velika lutrija, pre svega za našu mlađu populaciju sa svojim neodgovornim ponašanjem - rekao je Cvetanović.

Na pitanje da li ga brine najava ublažavanja mera, Cvetanović kaže da brine.

- Ublažavanje mera ne znači vraćanje normalnom životu, daleko smo od toga, ali imamo jedan dobar put – to je vakcinacija. Snažan apel našim građanima da se vakcinišu, imamo vakcine, one su dovoljno bezbedne, odobrene od svih regulatornih tela, tako da jedini put ka vraćanju normalnom životu je vakcinacija, a ne samo popuštanje mera - poručio je Cvetanović.

Naglašava da je potrebna i stroga kontrola mera, jer "lična odgovornost očigledno ne postoji".

Ukazao je da u Kovid bolnici u Kruševcu imaju dovoljno opreme i svega, ali da je medicinsko osoblje već 14 meseci u kovid sistemu.

- Oni su 14 meseci u ratnom stanju, to su sve jedni isti ljudi – anesteziolozi, pulmolozi, infektolozi... 14 meseci na granici psiho-fizičke izdžljivosti, tako da hajde da nastavimo sa vakcinacijom kako bismo se svi zajedno vratili normalnom životu - zaključio je Cvetanović.

Vladan Cvetanović je naveo da su brojke novozaraženih možda ohrabrujuće, ali da je i dalje veliki broj pacijenata u bolnicama.

- Beleži se neznatan pad broja prijema u odnosu na broj otpusta, ali to je još na nivou statističke greške. Pritisak na zdravstveni sistem je i dalje veliki - poručuje Cvetanović.

Istakao je da je u Kovid bolnici u Kruševcu trenutno hospitalizovano više od 350 pacijenata.

- Ono što je karakteristično za našu bolnicu – to nije stvar samo u brojevima nego su ovde hospitalizovani najteži pacijenti, najkompleksniji iz celog regiona iz bolnica iz okruženja - dodaje doktor.