Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić)
TANJUG/ TANJA VALIC
Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić)

TANJUG/ TANJA VALIC

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić), Foto: TANJUG/ TANJA VALIC

U Čurugu, naime, žive majka patrijarha Porfirija, te njegova sestra i zet sa svojih petoro dece. U Somboru je mlađi patrijarhov brat Srđan Perić, protojerej Đurđevskog hrama. Brojna je i njegova porodica – osmoro dece i zasada jedno unuče. Bogato se obožila i umnožila loza Perića.

Najjače je na vest da je njihova kuća dala patrijarha zakucalo srce Porfirijeve majke Radojke (78). Već neko vreme je u bolesničkoj postelji.

Kada su joj doneli radosnu vest, prekrstila se i zahvalila Bogu na milosti ukazanoj njenom sinu prvencu koji je na krštenju pre 60 leta dobio ime Prvoslav.

Perići žive u centru Čuruga, mestu sa oko sedam hiljada duša uz Tisu. Ekipu Novosti je na vratima porodičnog doma ljubazno dočekao Radojkin zet, koji je primio čestitke i zamolio novinare da razumeju da majka nije u stanju da razgovara.

Nekoliko ulica dalje je škola “Đura Jakšić” u kojoj je novi patrijarh stekao osnovno obrazovanje. Tu je zaposlena njegova sestra Željka, koja rekla da se cela porodica oseća srećnom i blagoslovenom, te da sa svih strana stižu pozivi, čestitke. Patrijarhov brat, somborski prota Srđan, ljubazno u kratkom razgovoru putem telefona otkriva da su se njegova deca mnogo obradovala, a da on još nema blagoslov od novog patrijarha da daje izjave medijima.

Čuružani navode da su Perići uvek važili za čestitu i skromnu porodicu.

– Naš Porfirije je naša velika dika, naš ponos. Molili smo se da on postane patrijarh, što je velika čast, ali i ogromna dužnost. Poznajući ga odmalena, sigurni smo da će on, svojim znanjem i umećem, i taj najveći zadatak uspešno obavljati – kaže meštanin Milan Radomir, podsetivši na podatak da je Čurug, osim Porfirija, dao još dvojicu episkopa, tokom 19. veka.

Drugi meštanin dodaje da je najstariji sin počivšeg Radivoja i Radojke Perić, kroz čitavu svoju mladost i odrastanje, bio za primer u svakom pogledu.

– Naš Čurug nije zaboravio. Često je dolazio da obiđe majku i uvek, onako neposredno i otvoreno, razgovarao sa ljudima. Bio je uvek prijatan sagovornik, sa svima, a mnogi su u Čurugu bili duhovno vezani za njega.

Sa tornja Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, iz 1862. godine, začulo se zvono teško pet tona, koje se oglašava povodom najsvečanijih događaja. Juče je zvonilo u čast novog patrijarha.

BOŽJA VOLjA

Monasi bratstva manastira Kovilj s velikom radošću primili su vest o izboru svog donedavnog duhovnika za patrijarha. Oni kažu: “Sve što je u Božjim rukama, to je dobro.”

ZAJEDNICA "ZEMLjA ŽIVIH"

Kao iguman manastira Kovilj kod Novog Sada, u koji je postavljen 1990. godine sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog Irineja, Porfirije se angažovao u lečenju bolesti zavisnosti, pa je u manastiru 2005. godine osnovao terapijsku zajednicu “Zemlja živih”. Ovaj projekat i dalje živi, a tokom 16 godina rada, kroz terapijsku zajednicu je prošlo skoro četiri hiljade ljudi.

Zajednica “Zemlja živih” pomoć u lečenju zavisnicima pruža u svojim rehabilitacionim centrima na Čeneju i u Vilovu kod Titela. “Zemlja živih” ima sporazume sa ministarstvima zdravlja i unutrašnjih poslova, kao i sa Srpskim lekarskim društvom, a značajnu podršku pružaju joj gradovi Novi Sad i Beograd.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: