Hitna pomoć
Alo!/Nenad Vujanović
Hitna pomoć

Alo!/Nenad Vujanović

Hitna pomoć, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

 

* Visok nivo UV zračenja

* Potrebno je zaštiti kožu

* Osim UV zračenja postoji opasnost i od infracrnenih IR-A zraka

 

U većem delu Srbije prognozirane vrednosti UV zračenja su u kategoriji veoma opasne pojave, dok su na teritoriji Beograda, severnobanatskog, južnobačkog, sremskog, kolubarskog, podunavskog i braničevskog okruga u kategoriji opasne pojave.

Leto, toplo, vrućina

Alo!/Dejan Briza

Leto, toplo, vrućina, Foto: Alo!/Dejan Briza

Dermatolog dr Nevenka Dokmanović kaže da visok nivo UV zračenja znači da koža može lakše da izgori i da to ne mora da bude samo na plaži, već i tokom šetnje po gradu, prilikom odlaska na posao, sportskih aktivnosti na otvorenom.

- Kada je visok nivo UV zračenja važno je više voditi računa o zaštiti kože. U takvim prilikama preporučuje se nošenje šesira, kačketa, nanošenje zaštitnih krema, a u periodu kada je najače sunce od 11 do 17 sati izbegavati boravak napolju - naglasila je Dokmanović za Tanjug.

Ona je istakla da je zaštita neophodna i kada je oblačno i nije jako sunce, jer se može desiti da temperatura nije visoka, ali da je indeks UV zračenja visok.

Vrućina, plaža, sunčanje, Ada Ciganlija

Alo!/Vladimir Marković

Ada Ciganlija, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Koža sve pamti, te se tako može desiti da promene poput keratoza, hiperpigmentacija ili najtežih oblika karcinoma kao što je melanom, nastanu za deset ili dvadeset godina.

- Često mi dolaze pacijentkinje sa promenama na koži u smislu keratoza, hiperpigmentacija, raznih pega na licu i kažu da vode računa, da se ne izlažu suncu, ali da su im se pojavile fleke. To je posledica nebrige o koži možda čak u ranom detinjstvu - pojasnila je ona.

Osim UV zračenja važno je kožu zaštititi i od infracrnenih IR-A zraka.

Vrućina

Alo / Nenad Vujanović

Vrućina, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Sagovornica pojašnjava da UV-A i UV-B zraci prodiru samo na površinu kože, dok infracrveni IR-A zraci prodiru kroz celu kožu.

- Zato treba voditi računa kada biramo zaštitne kreme, jer treba birati one koje osim UV-A i UV-B štite i od infracrvenih IR-A zraka - pojasnila je ona.

- Zaštita kože od sunca je ulaganje u zdravlje, jer je mnogo skuplje lečenje promena na koži koje može ići do strašnih obolenja kao što je maligni melanom - zaključila je Dokmanović.

Pročitajte i: