PRISTIŽU U SVE VEĆEM BROJU, GRAĐANI U PANICI! Na stotine migranata na železničkoj stanici u Banji Koviljači!

Bilo ih je i po više stotina, tvrde meštani koji ne žele da im se ponovi 2011. kada je u jednom momentu ovde boravilo, prema tadašnjim procenama, i više od dve i po hiljade ilegalnih migranata.

Migranti
Migranti, Foto: Shutterstock

Železnička stanica u Banji Koviljači postala je ovih dana mesto okupljanja ilegalnih migranata koji ovuda prolaze pokušavajući da se prebace u susednu BiH.

Bilo ih je i po više stotina, tvrde meštani koji ne žele da im se ponovi 2011. kada je u jednom momentu ovde boravilo, prema tadašnjim procenama, i više od dve i po hiljade ilegalnih migranata.

Zbog sve većeg broja migranata, nedavnog obijanja kioska, kamenovanja terenog voza, krađa i upadanja u privatne posede, danas je lokalnoj samoupravi predat dopis koji potpisuje Grupa građana Banje Koviljače, u kome traže "hitno i trajno izmeštanje migranata sa železničke stanice u Banji Koviljači" kao i trajno izmeštanje migranata i sprečavanje njihovog zadržavanja na teritoriji Loznice.

Ovi zahtevi posledica su, kako je navedeno, "totalnog urušavanja bezbednosnih načela u Banji Koviljači i okolnim mestima" zbog čega se gradska uprava moli da "hitno reaguje u okvirima zakona", ispuni ove zahteve i vrati građanima "elementarno pravo na normalan život". Navode i da poslednja dešavanja hitno izmeštanje migranata nameću kao "jedino rešenje".

Oni preciziraju da će neke od tih mera biti stalno privlačenje medijske pažnje od lokalnih do medija sa nacionalnom frekvencijom, aktivna kampanja na internetu i organizovanja svakodnevnih protesta na različitim lokacijama, od Banje Koviljače do Loznice i ostalih mesta.

U ovom dopisu dela građana se upozorava da će "veoma loša bezbednosna situacija u Banji Koviljači", ukoliko izostane reakcija nadležnih "sasvim sigurno uništiti turističku sezonu sa negativnim posledicama na turističke potencijale mesta, kvalitet života meštana, poslovanje privrednih subjekata i slobodu kretanja građana".

Zbog povećanog broja migranata u centru Banje Koviljače nalazi se policija, a od prošle subote ovde su prisutni i pripadnici žandarmerije. Ovo turističko mesto odavno je na ruti ilegalnih migranata koji ovde i u Loznicu stižu autobusima, a onda traže načine da pređu Drinu i preko Bosne odu dalje na zapad. Ostanak u Srbiji im nije cilj, a ovih dana na železničkoj stanici u Koviljači bilo ih je iz Pakistana, Avganistana i Bangladeša.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi