Donald Tramp
Tanjug/EvanVucci
Trampov lek

e.a

Trampov lek, Foto: e.a

Epidemiolozi u Srbiji ipak upozoravaju da je rano za optimizam i da treba da ipak budemo obazrivi u davanju bilo kakvih prognoza, ali da je za svaku pohvalu što Vlada Srbije izdvaja novac i pokušava da obezbedi sve dostupne lekove za naše građane.

Žarko Ranković

Tanjug

Žarko Ranković, Foto: Tanjug

Infektolog dr Žarko Ranković za „Alo!“ kaže da je pohvalno što će tako prestižan lek biti na raspolaganju zdravstvenom sistemu Srbije.

Radovanović: Jedno iskustvo nedeovoljno

Profesor dr Radovanović naglašava da to što je ovaj lek poznat kao „Trampov lek“ nije nikakva garancija da je on efikasan jer, kako dodaje, ne može se na osnovu iskustva sa jednim pacijentom donositi zaključak. - Moguće je da je kod bivšeg američkog predsednika bolest protekla blago, i da bi isto tako bilo da mu nije davano ništa - rekao je on.

- Lek je 2020. registrovan u SAD, ali nisam pročitao neku ozbiljniju studiju o njemu. Znam samo da se radi o izuzetno skupom leku. Premalo je vremena prošlo i vreme je ipak to koje tek treba da pokaže koliko je neki lek primenjiv i kakve ima efekte - kazao je on.

Epidemiolog Prof Dr Zoran Radovanović

Privatna arhiva

Epidemiolog Prof Dr Zoran Radovanović, Foto: Privatna arhiva

Epidemiolog dr Zoran Radovanović za „Alo!“ objašnjava da je ovo lek baziran na antitelima kovida-19, što je veoma atraktivno kao ideja.

- Još nema dokaza da lek značajnije menja kliničku sliku i još je rano davati bilo kakve prognoze o efikasnosti. Reč je o veoma skupom leku, tako da treba da budemo strpljivi - kaže on i dodaje:

- Indikacije su dosta uzane, samo u određenim fazama bolesti i samo za određenu vrstu bolesnika, ali sve se to još ispituje. Nešto više će se znati tek za neki mesec. Pouzdanih dokaza nema, ima indicija da bi samo kod nekih kategorija bolesnika u određenoj fazi mogao da deluje, ali na samom početku. To su sve indicije i iskustva zasnovana na jako malom broju bolesnika, tako da ostaje da se sačeka - kazao je Radovanović.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Alex

03.03.2021 12:40

Moj lek je IVERMECTIN :)