klinicki centar
Alo!/Dejan Briza
klinicki centar

Alo!/Dejan Briza

klinicki centar, Foto: Alo!/Dejan Briza

Besplatni preventivni pregledi za sve građane, uključujući i one bez zdravstvenog osiguranja, organizovani su juče u bolnicama, domovima zdravlja i kliničkim centrima širom Srbije. U petnaestoj po redu akciji preventivnih pregleda, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, pacijenti su mogli da snime EKG, izmere krvni pritisak, prokontrolišu glikemiju i tumor markere, urade ultrazvuk abdomena i ORL pregled.

prim. dr Snežana Polovina, direktorka Poliklinike Kliničkog centra Srbije, za „Alo!“ kaže da su preventivni pregledi veoma značajni jer omogućavaju da se pravovremeno otkriju faktori rizika za određena oboljenja, ali i da nije retkost da pacijenti upravo na ovaj način saznaju da su životno ugroženi

Pregledi su lakši uz „Alo!“

Gorica Mišić (65) je još u šest ujutru krenula u Klinički centar Srbije, kako bi prvi put obavila preventivne preglede. Kako ističe za naš list, pretpostavila je da će gužva biti velika, pa je sa sobom ponela primerak novina „Alo!“, ne bi li joj čekanje laboratorijskih nalaza brže prošlo. - Uradila sam brzo preglede srca, abdomena i laboratorijske analize i vrlo sam zadovoljna. Neće mi biti teško da sačekam rezultate jer sam ponela „Alo!“ sa sobom - rekla nam je gospođa Mišić.

 - Nakon svakog organizovanog preventivnog pregleda, između pet do 10 procenata naših pacijenata upućuje se na dalju dijagnostiku. Najčešće se ultrazvukom abdomena otkriva kamenje u žučnoj kesi ili bubregu. Međutim, imali smo i slučaj da je na preventivnom pregledu dijagnostikovano proširenje abdominalne aorte, koja predstavlja životno ugrožavajuće stanje, pa je pacijent hitno poslat u Urgentni centar. Takođe, nakon preventivnih laboratorijskih analiza, otkriven je i težak slučaj anemije, a taj pacijent nije ni znao da je životno ugrožen - navodi dr Polovina.

Naša sagovornica objašnjava da je primetno da se nakon pokretanja akcije preventivnih pregleda, svest građana promenila i da se čini da su pacijenti shvatili da upravo oni treba da učine prvi korak u ranoj dijagnostici.

Pročitajte još:

 

- Ako se neka bolest otkrije na vreme, mi u najkraćem roku započinjemo terapiju, zbog čega se možemo nadati pozitivnom ishodu. Ukoliko otkrijemo da postoji faktor rizika na određenu bolest, mi činimo da se ona ne razvija i to je zapravo prava preventiva - kaže dr Plovina.

Miloš iz Kragujevca teško povređen u Egiptu: Iskasapio ga je, njegova žena je utrčala u vodu!

AUTOR: Kurir; D.K. DATUM I VREME: 20.09.2019. 11:29 Srpski turista Miloš S. (33) iz Kragujevca teško je povređen u Egiptu kada ga je udario gliser dok je plivao u moru. Hurgada, Foto: Profimedia Kako pišu pojedini mediji, drama se odigrala u popularnom letovalištu Hurgada 13. septembra, ateško povređenog Miloša jezive smrti spasila je njegova supruga.

Ekipa „Alo!“ se juče uverila da je interesovanje građana za preventivne preglede u Kliničkom centru Srbije bilo veliko još od jutarnjih sati, a najbrojniji su bili penzioneri koji su najviše bili zainteresovani za pregled abdomena, EKG i laboratorijske analize.

klinicki centar

Alo!/Dejan Briza

klinicki centar, Foto: Alo!/Dejan Briza

Do 9 časova pregledano je oko 150 pacijenata, a među njima je bio i Milan Radičević (72) koji je došao iz Zemun Polja, kako bi obavio kompletan pregled.

- Kada sam došao u 7.10 ujutro, red je bio dug deset metara, međutim, osoblje nas je za pet minuta usmerilo u ordinacije. Lekari su vrlo ljubazni i sve je na zavidnom nivou. Mnogo sam zadovoljan i doći ću i sledećeg puta kad bude organizovana ova divna akcija - kaže Radičević.
I Milovan Mitrović (66) obradovao se akciji preventivnih pregleda, za koju ističe da je mnogima olakšala lečenje.

- Ima ljudi koji na ultrazvuk čekaju i po mesec dana, a ovako sve uradimo odjednom. Za nas starije je odlično - kazao je Mitrović.

Dr Snežana Polovina

Alo!/Dejan Briza

Dr Snežana Polovina, Foto: Alo!/Dejan Briza

Povišeni tumor markeri ne znače i siguran rak

Govoreći o tumor markerima, prim. dr Snežana Polovina, direktorka Poliklinike Kliničkog centra Srbije, objasnila je da su to proteini koji se nalaze u krvi bolesnika, a koji mogu da budu povišeni ne samo kada je prisutan tumor, već i zbog različitih drugih funkcionalnih stanja ili oboljenja.

- Povišeni tumorski marker ne mora obavezno da znači prisustvo tumora. Ali, u svakom slučaju zahteva da se analiza ponovi posle izvesnog vremena i da se prati njegova koncentracija. Ukoliko je ta koncentracija u porastu ili se održava, zahteva apsolutno dalju dijagnostiku povezanu s organom za koji je taj tumorski marker specifičan - istakla je Polovina.

Bonus video

 Ana Brnabić o upadu u Rektorat

 

Komentari (1)

Juraj

23.09.2019 08:21

Interesantni su ovi pregledi koji se organizuju nedeljom, pošto u nedelju lekari reaguju, verovatno, u skladu sa strukom i etikom. Otkrili su mi proširenje abdominalne aorte 5o milimetara. Verovatno mi život nije ugrožen, pošto niko ne reaguje