KBC "Dragiša Mišović", bolnica
Tanjug/ Sava Radovanović
KBC

Tanjug/ Sava Radovanović

KBC "Dragiša Mišović", bolnica, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

 

Koronavirus je digao na noge celu planetu, zastrašujuće slike iz Vuhana su propisno uplašile sve, ali prema rečima svih domaćih epidemiologa, šanse za epidemiju u Srbiji su u ovom trenutku zanemarljive. 

Naravno, poduzete su odgovarajuće mere, od kontrole na graničnim prelazima do posebnog telefonskog broja 064/8945-235 koje je uvelo Ministarstvo zdravlja, a na koji se mogu javiti svi građani koji dolaze iz kineskog grada Vuhana i drugih područja zahvaćenih koronavirusom. Na pomenuti broj se od njegovog uvođenja dnevno javlja od 70 do 100 ljudi.

- Najčešće zovu građani koji nisu nikada imali nikakvih kontakata s područjima gde je registrovan koronavirus, niti imaju trenutno bilo kakvih zdravstvenih problema - to je bar polovina poziva. Drugi po učestalosti su pozivi od građana koji imaju simptome običnog gripa. Tek na trećem mestu su pozivi od ljudi koji su ovoh dana doputovali iz Kine. - kaže izvor „Alo!“ i dodaje da se javljaju i građani kojima je stigla neka pošiljka iz Kine.

Kad je reč o pošiljkama iz Kine, epidemilog Zoran Radovanović za „Alo!“ objašnjava da virus ne može da preživi transport iz Kine u Srbiju.

- Virus se na garderobi ili drugom predmetu zadržava nekoliko sati. Ukoliko je roba vlažna, ostaće duže, ali s obzirom na to da se na pošiljke iz Kine čeka po nekoliko dana, nema razloga za strah, jer je nemoguće da virus toliko dugo preživi - kaže epidemilog Zoran Radovanović.
Iz Ministarstva zdravlja apeluju da se na poseban telefonski broj 064/8945-235 javljaju samo oni koji dolaze iz kineskog grada Vuhana i drugih područja zahvaćenih korona virusom, ukoliko imaju bilo kakve simptome respiratornih infekcija ili sumnje na to.

Turisti iz Vuhana danas dolaze u Beograd

Grupa od 29 kineskih turista, među kojima se nalazi i 18 iz Vuhana, grada iz kojeg je potekao novi virus, koji su prethodnih dana boravili u Hrvatskoj i BiH, danas bi trebalo da doputuju u Beograd. Kako je za „Alo!“ potvrđeno iz zagrebačkog predstavništva turističke agencije koja je organizator ove regionalne ture, za sada putovanje protiče u najboljem redu.

- Tokom dosadašnjeg putovanja putnici iz grupe su već nekoliko puta imali pregled stručnog medicinskog osoblja, te nisu uočene nikakve poteškoće ni kod jednog od putnika. Sve prolazi bez ikakvih poteškoća, a nakon što grupa poseti Beograd, nastaviće put dalje - rekao ja za naš list predstavnik turističke agencije.

Epidemiolog Zoran Radovanović za „Alo!“ objašnjava da će sve turiste iz ove grupe već na granici pregledati stučni medicinski tim, a kao što je to bio slučaj i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, vođi puta će se ukazati da ukoliko primeti da neko od putnika ima simptome virusa, odmah pozove Hitnu pomoć.

- Jasno je da je grupa turista iz Vuhana došla na Balkan pre nego što je taj grad pretvoren u karantin. Svi koji budu dolazili u kontakt s ovim putnicima ne treba da paniče, jer oni do sada nisu pokazali nijedan simptom koronavirusa. Zaista ne postoji razlog da ne budemo dobri domaćini. Treba da pokažemo svoju gostoljubivost i da učinimo sve da se osećaju bezbrižno. Grad iz kojeg oni dolaze ima čak 11 miliona stanovnika i zaista postoji minimalna mogućnost da je neko od njih zaražen - navodi dr Radovanović.