DANAS JE VELIKI PRAZNIK PETROVDAN! Na ovaj dan jednu stvar NIKAKO nemojte da radite!

Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.

Crkva
Crkva, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

* Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričešće vernika

* Ovaj praznik pomen je na stradanje Svetih apostola Petra i Pavla,

* Sveti apostoli Petar i Pavle se u hrišćanstvu smatraju prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

 

Narodni običaji širom Srbije

Na Petrovdan su česti sabori, a običaj je da se pale lile, velike vatre koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Deca pripreme savijenu brezovu koru u koju naguraju slamu, zapale je i obilaze torove i kolibe. Paljenje vatre i lila simbolizuje vreme kada su carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

Nekada je narod rano ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

NA OVE FAKULTETE I SMEROVE JE NAJVEĆA NAVALA SREDNJOŠKOLACA Mladi više vole beli mantil i kompjutere od FABRIKE! Svi koji žele indeks imaju samo JEDAN cilj kad uzmu diplomu

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Opšti je običaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osveštenje.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.

USVOJEN ZAKON! DRŽAVA PRESEKLA! Dobili nova ovlašćenja! Ukoliko ne izvršite naređenje komunalnog policajca - platićete KAZNU i do 50.000 dinara!

Petrovdan
Petrovdan, Foto: printscreen

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi