Prof. dr Nemanja Damjanov
Foto: SDŽ.S.
Prof. dr Nemanja Damjanov

Foto: SDŽ.S.

Prof. dr Nemanja Damjanov je savršeno precizno zabio iglu i ubrizgao kolagen direktno u kuk, Foto: SDŽ.S.

Plemenita praksa zaveštanja tela Institutu za anatomiju u Beogradu postoji već 99 godina, a prof. dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju Srbije kaže za “Alo!” da je podržao akciju svojih kolega sa anatomije da se doniranje tela približi širokim narodnim masama, jer je to izuzetno važno za usavršavanje lekara.

Pročitajte još:

Ekipa “Alo!” je u ordinaciji dr Damjanova, na Institutu za reumatologiju Srbije, videla kako izgleda direktno ubrizgavanje kolagena u kuk pacijentkinje obolele od osteoartritisa i na licu mesta se uverila šta znači iskustvo! Doktor je posle pregleda ultrazvukom, crnim flomasterom savršeno precizno označio tačku na nozi, a onda iz prve zabio iglu i bez greške ubrizgao kolagen direktno u kuk. Pacijentkinja je pristala da gledamo dok joj je igla, od gotovo jednog pedlja, završila u nozi, šaleći se da je zbog slave spremna da istrpi bol pred novinarima.

Uradite jednu simboličnu stvar da bi vas sreća pratila cele godine!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 07.10.2019. 11:06 Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Svete prvomučenice Tekle Ravnoapostolne Crkva, Foto: Alo!/Nenad Vujanović * Sveta Tekla živela je u vreme apostola Pavla kome je bila pomoćnica u propovedanju Jevanđelja Hristovog * Ovo propovedanje koštalo je zemaljskog života, ali i obezbedilo sveti nebeski život i zbog toga se naziva prvomučenica.

- Vežbe na zaveštanim telima su nezamenljiv način da studenti i lekari izuče anatomiju ljudskog tela i urade operacije sa što manje oštećenja tkiva. Za reumatologe je značajno da nauče kako injekcijom da daju lek direktno u koleno ili kuk, kako da priđu teško pristupačnim krvnim sudovima, omotačima tetiva i sitnim zglobovima stopala – kaže dr Damjanov i objašnjava kako se vežba na mrtvima.

prof. dr Nemanja Damjanov

foto: S.DŽ.S.

prof. dr Nemanja Damjanov podržao akciju svojih kolega sa anatomije da se doniranje tela približi širokim narodnim masama, Foto: foto: S.DŽ.S.

 - Studenti ne mogu da vežbaju na pacijentima, zato im prvo na mrtvima, uz pomoć ultrazvuka, pokazujemo kako da prepoznaju giht, osteoartritis i druge bolesti zglobova. Učimo ih kako da izvuku višak tečnosti iz zglobova, jer se u njoj nalaze enzimi koji oštećuju hrskavicu i tkivo. Organizam koristi te enzime da ubije bakterije, ali se oni kod bolesti imuniteta ponašaju kao vojska bez kontrole, koja ubija i njihove i naše, pa razaraju i zdravo tkivo. Zato je za lokalno davanje lekova i hirurške intervencije potrebno mnogo prakse – slikovito nam je objasnio dr Damjanov.

Podsetimo, u Srbiji oko 20 ljudi godišnje zavešta svoje telo fakultetima zdravstvenih struka za praktičnu nastavu studenata. Za sve informacije o zaveštanju, zainteresovani mogu da se jave na telefone 011 684 259 ili 011 684 846, lokal 122 Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

BONUS VIDEO: Pukla cev kod "OŠ Starina Novak"