Alko-test, saobraćajna policija
Tanjug/Dušan Aničić
Alko-test, saobraćajna policija

Tanjug/Dušan Aničić

Alko-test, saobraćajna policija, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Jedan od najopasnijih prekršaja u saobraćaju je vožnja u alkoholisanom stanju. Ali, čini se da novo vreme donisi i novo breme, pa se tako na ulicama i drumovima sve češće suočavamo i sa vozačima koji upravljaju vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

-Od početka ove godine, saobraćajna policija isključila je iz saobraćaja 400 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je dvostruko više u odnosu na isti period prošle godine - kaže pukovnik Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Republike Srbije.

Posebno zabrinjava podatak da je više od četvrtine isključenih vozača, pored upravljanja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, isto vreme činilo i druge prekršaje, najčešće je to upravljanje vozilom bez vozačke dozvole.

KAKO SE VRŠI KONTROLA

Jedan je upućivanje takvog vozača na stručni pregled u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, gde medicinsko osoblje vrši analizu na osnovu uzorka krvi, odnosno urina.

Drugi način je daleko efikasniji. Naime, u cilju otkrivanja drogiranih vozača policija sve više koristi specijalni uređaj koji omogućuje policijskim službenicima da na licu mesta, tamo gde je vozač zaustavljen, vrše kontrolu prisustva narkotika u organizmu.

Ovaj uređaj, na osnovu uzorka pljuvačke, detektuje prisustvo sedam vrsta narkotika u organizmu vozača: amfetamin, kanabis, kokain, metamfetamin, opijate, metadon i benzodijazepin.

Kontrola se sastoji od uzimanja uzorka pljuvačke za analizu i taj proces traje od jednog do četiri minuta. Ovakvi uređaji se sve češće nalaze u patrolnim vozilima.

KAZNE

Za upravljanje vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, zakon propisuje novčanu kaznu od 20.000 do 40.000 dinara, ili kaznu zatvora u trajanju do 30 dana, osam kaznenih poena i zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje šest meseci.