Poplava, Lučani
Alo/ Dejan Briza
Poplava, Lučani

Alo/ Dejan Briza

Poplava, Lučani, Foto: Alo/ Dejan Briza

Naredna tri sata iznad većeg dela Srbije, uključujući i područje Beograda, mestimično kiša, pljuskovi ponegde praćeni grmljavinom, samo će se na jugozapadu, jugu i krajnjem istoku zemlje zadržati suvo - najnovija je najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda koja važi do 20.00 sati.

U većem delu zemlje je na snazi narandžasti meteoalarm što znači da su "prognozirane opasne vremenske pojave" koje mogu "prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje" zbog čega bi trebalo biti "vrlo obazriv, svestan rizika" i redovno informisan. Najjači, crveni meteoalarm uveden je za teritoriju jugoistočne i istočne Srbije, kao i Kosova i Metohije i u najkraćem znači da je "vreme vrlo opasno"!

- Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi - objasnili su meteorolozi.

Pad temperature i do 10 stepeni celzijusa

RHMZ

printscreen/Rhmz

RHMZ, Foto: printscreen/Rhmz

Kako je najavio meteorolog Đorđe Đurić iz "Weather2Umbrella", temperatura vazduha je danas pala i do 10 stepeni.

- Nakon tropskih 36 stepeni Celzijusa, ciklon će doneti i prodor hladnog fronta, pa se u sredu sa severozapada očekuje priliv osetno svežije vazdušne mase, uz niže temperature za sedam do 10 stepeni i u većini predela biće ne više od 25 stepeni - napisao je Đurić na Fejsbuku.

Prema poslednjim podacima, trenutno je najhladnije na Kopaoniku gde je izmereno 11 stepeni, a najtoplije u Kikindi sa 25 stepeni Celzijusa, dok je u glavnom gradu izmeren 21 stepen.

Srbijavode: " Prate se vodostaji, službe su u pripravnosti"

Zato su službe Srbijavode spremne kao zapete puške.

- U skladu sa upozorenjem RHMZ-a o obilnijim padavinama, službe Srbijavode prate vodostaje na rekama i stanje na zaštitnim objektima, kako bi se sprečilo plavljenje područja, kao i intervenisalo u slucaju nailaska bujičnih voda - rečeno je danas Tanjugu u tom preduzeću.

Kako navode, nadležna preduzeća na vodnim područjima na deonicama na kojima su u toku radovi na sanaciji puta, odnosno na lokalitetima koji su evidentirani kao kritični, prate hidrološku situaciju kako bi u skladu sa tim angažovali dodatna sredstva i ljudstvo u cilju blagovremenog dejstva.

Pročitajte još: