Borci OVK kojima je Ramuš bio vođa
AP
Borci OVK kojima je Ramuš bio vođa

AP

Borci OVK kojima je Ramuš bio vođa, Foto: AP

 

Srbija ove godine obeležava 20 godina od početka agresije NATO pakta na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslavije. Iako većina građana Srbije taj 24. mart vidi kao dan početka rata, ipak, sukobi na Kosovu i Metohiji, počeli su znatno ranije. Retko ko zna da je rat u južnoj srpskoj pokrajini počeo 22. aprila 1996. godine.

Tog 22. aprila pre 23 godine OVK izvela je prvu veću sinhronizovanu akciju - napade u Dečanima, Peći, Štimlju i kod Kosovske Mitrovice, kad je tog dana ubijeno pet, a još ranjeno četiri osobe.

Najkrvavije je bilo u Dečanima, gde je prilikom napada na kafanu Čakor ubijeno troje civila a ranjen jedan.

Naime, oko 20.20 sati napali su Srbe i Crnogorce u kafani „Čakor“, vlasništvo Danila Steševića.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Teroristi su najpre, s vrata osuli rafalnu paljbu iz automatskog oružja po gostima, a potom u salu ubacili ručnu granatu.

U ovom terorističkom napadu živote su izgubili Stana Radusinović (48), radnik u kafani, inače izbeglica iz Albanije, zatim Đorđe Dragić iz Pančeva i Blagoje Okuka iz Boleča, obojica radnici „Unikopa“ iz Prištine. Teže je ranjen njihov kolega Branko Bibić.

Odmah posle napada teroristi su se neprimećeno udaljili s mesta zločina ispalivši još jedan rafal u vazduh, valjda u čast „uspešno“ izvedene akcije.

Pripreme  boraca OVK

arhiva

Pripreme boraca OVK, Foto: arhiva

 

Kafana „Čakor“ je, inače, postala meta napada albanskih terorista zato što se u njoj, na pansionu, nalazilo desetak policajaca, pa je vreme večere očigledno bilo najpovoljnije da se pokuša sa napadom.

Pored toga, teroristi su verovatno znali da se u „Čakoru“ okupljaju radnici „Unikopa“ iz Prištine koji rade na izgradnji izbegličkog naselja u obližnjem Babaloću. Pomenuta kafana se, inače, nalazi u potpunom albanskom okruženju.

PROČITAJTE JOŠ:

 


Malo kasnije, u Peći, na putu Peć-Priština, teroristi su napali i patrolu policije i ranili dvojicu policajaca.

U napadu na policijsku stanicu u Štimlju ubili su policajca Milenka Bucića (1972).

U napadu kod Kosovske Mitrovice poginula je jedna žena a teško ranjen policajac.

OVK je tada delovala kao skupina više nepovezanih grupa, među kojima je bila najvažnija drenička grupa na čijem čelu je bio poznati terorista Adem Jašari.