Aerodrom
Alo!/ Masanori Jošida
Aerodrom Njuark Liberti

AP/Julio Cortez

Aerodrom  Foto: AP/Julio Cortez

* 70 državljana Srbije preživelo golgotu zbog otkazanog leta

* 17 sati proveli zarobljeni u međuzoni aerodroma

* Najavili tužbe protiv avio -prevoznika

 

Više od 70 Srba prošlo je pravu golgotu kada je zbog otkazanog leta za Beograd provelo više od 17 sati zarobljeno u međuzoni Aerodroma „Bove“ u Parizu. Putnici, među kojima su bila i deca i stari, celu noć su bili bez hrane. Ogorčeni Srbi najavljuju tužbe protiv avio-prevoznika „Vizer“.

Iako je za Beograd trebalo da polete u četvrtak uveče, avion se uopšte nije pojavio. Sve vreme, osoblje na aerodromu uveravalo je srpske putnike da će do realizacije leta doći. Međutim, tek juče im je kao jedino rešenje predloženo da u Beograd otputuju autobusom o trošku avio-kompanije, što su očajni putnici uz negodovanje na kraju i prihvatili. To znači da će u najboljem slučaju provesti 20 sati u vožnji od Pariza do Beograda. Međutim, putnici juče nisu znali tačno vreme polaska autobusa, pa su bili sumnjičavi da će do putovanja i doći. Nekoliko desetina Srba koji žive u Francuskoj vratilo se svojim kućama, odlažući odlazak u Beograd za neki drugi put. Oni koji su žurili u Srbiju otišli su o svom trošku avionima drugih avio-kompanija.

Aerodorm Amsterdam

EPA/KOEN VAN WEEL

Aerodorm , Foto: EPA/KOEN VAN WEEL

Biljana Milanović, rodom iz Jagodine, zajedno sa svojim sinovima od pet i 10 godina, prošla je agoniju na aerodromu. Nju i decu je suprug Milan ispratio na aerodrom u četvrtak oko 19 sati jer je let prvobitno bio planiran za 20.10. Međutim, ubrzo je saznala da je let pomeren za sat kasnije, a onda je saopšteno da je avion zbog nevremena sleteo u Lil.

- Zaista nemam reči za to kroz šta smo prošli. Ostavili su nas bez vode na 40 stepeni. Niame, ispraznili smo sve aparate sa pićem koji su bili u međuzoni i do tri ujutu niko nam nije dao ni čašu vode. Nisu nam ponudili nikakav smeštaj. Celu noć smo pokušali da stupimo sa avio-kompanijom, ali bezuspešno. Čak je i direktor aerodroma nije uspeo da stupi u kontakt sa nekim iz “Wizzaira“ - navodi za „Alo!“ Biljana.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Naša sagovornica ističe da je zbog kašnjenja leta njenom sinu propala hormonska terapija.

- Sa sobom sam imala rashladnu kutiju u kojoj je bila mesečna doza hormonske terapija za mog sina, koja košta 1.778 evra. Ta kutija čuva hladoću samo četiri sata, tako da su lekovi neupotrebljivi. Mnogo sam besna i sada jurim novu kartu za Beograd, naravno preko neke nekog drugo avio prevoznika – navodi Milanovićeva i naglašava da će tužiti kompaniju i tražiti odštetu.

Jedan od putnika koji je prošao pakao na aerodromu u Parizu je i D. M.

- Nisam mogao da zamislim da ovako nešto može da se desi, da ne mogu da obezbede drugi avion. U noći između četvrtka i petka dali su nam samo vodu, a tek ujutru, kada su nas izmestili iz glavne sale u drugu salu, doneli su nam sendviče da nam zamažu oči - kaže za „Alo!“ D. M., rodom iz Srbije, a koji živi u Parizu.

Haos na aerodromu, prema rečima Eda Frijara, komercijalnog direktora Aerodroma „Bove“, nastao je zbog oluje, a dva aviona koja su to veče trebalo da polete, jedan za Beograd, a drugi za Marakeš, prinudno su sletela druge gradove. Tako je i 100 Marokanaca provelo noć na aerodromu, ali su, za razliku od Srba, oni dočekali svoj let u ranim jutarnjim satima. 

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT

 

SUDAR AVIONA U AMSTERDAMU Svet sa strepnjom čeka prve izveštaje... (FOTO)