Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović
Milutin Marković
Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović

Milutin Marković

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović, Foto: Milutin Marković

Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva - bajram namaz. Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu.

Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu da finansiraju troškove hodočašća ne ugrožavajući normalan život svoje porodice. Hadžiluk se ne smatra samo ispunjavanjem božje zapovesti, nego i dokazom jednakosti svih pripadnika islamske vere pred Alahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog sveta.

Čestitke povodom predstojećeg praznika uputili su brojni zvaničnici. Lider BDZ-a i poslanik Muamer Zukorlić čestitao je svim muslimanima nastupajući Kurban-bajram i poručio: “Budite humani i pravedni između sebe i prema drugima”, uz želju da i u svetu bude što više humanosti i pravde. “Jer bez ovog dvoga ne može biti suštinskoga pomirenja među narodima i harmonije koji su neophodni preduveti mira, stabilnosti i svekolikoga prosperiteta ljudske civilizacije”, naveo je Zukorlić u čestitki.