Kratkoročno pamćenje: Jonuz Musliju
Promo
Kratkoročno pamćenje: Jonuz Musliju
Jonuz Musliju, Foto: Promo

Musliju je za agenciju Beta rekao da je na današnjem sastanku u Vladi Srbije zatražio da udžbenici na albanskom jeziku za osnovnu i srednju školu koji su donacija Kosova dobiju hitno odobrenje i dodao da su knjige još na carinskom terminalu u Preševu.

Na današnjem sastanku u Vladi nisu bili premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar prosvete Srdjan Verbić. Sastanku je prisustvovala ministarka za državnu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

 

Rok za privremeni smeštaj udžbenika na carini u Preševu istekao je juče. Uprava carina je ranije saopštila da je carinska ispostava Preševo 10. septembra odobrila privremeni smeštaj 25,4 tone udžbenika za osnovnu i srednju školu na albanskom jeziku, koji su kao donacija dopremljeni sa teritorije Kosova za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine iz Bujanovca, a koji nisu dobili dozvolu za upotrebu u školama u centralnoj Srbiji.

"U skladu sa zahtevom uvoznika, rok za privremeni smeštaj robe je odobren prvo do 12. oktobra, a potom je odobren i sledeći zahtev za produženje - do 2. novembra 2015. godine", navedeno je u saopštenju. Musliju je agenciji Beta juče rekao da je reč o donaciji sa Kosova i da su na carini dva kamiona sa 103.220 udžbenika, kao i da se Nacionalni savet Albanaca obraćao Ministarstvu prosvete Srbije pisanim putem, ali da nije dostavljen nikakav odgovor.

Učenici osnovnih i srednjih škola u Preševu i Bujanovcu u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku, 27. oktobra su bojkotovali prve časove u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, zbog nedostatka udžbenika. Carina je ranije saopštila da zastupnik špediter "Miko trejd" nije pokrenuo adekvatan carinski postupak tokom kog bi bilo procenjeno da li su ispunjeni svi uslovi za uvoz udžbenika, pa se udžbenici nalaze na carinskoj ispostavi Preševo.

Uprava je saopštila i da je rok za privremeni smeštaj udžbenika produžavan već dva puta na zahtev uvoznika koji je kao razlog naveo to što postupak pribavljanja odobrenja za upotrebu udžbenika u školama kod Ministarstva prosvete još traje. "Pomenuto odobrenje Ministarstva prosvete nije uslov za uvoz, ali bez njega korišćenje udžbenika u školama neće biti moguće", kazali su iz Uprave carina.