Pupinov most
Profimedia
Pupinov most

Profimedia

Pupinov most, Foto: Profimedia

Ovaj most je deo je spoljne magistralne tangente, prigradske magistralne saobraćajnice u Beogradu, koja će, kada bude kompletno završena, povezati Ulicu dr Ivana Ribara u Novom Beogradu, Zemun, Borču, Zrenjaninski put, Pančevački put, Zvezdaru, istočni i južni deo Beograda, i tako izmestiti tranzitni saobraćaj iz centra grada. Sastavni deo SMT-a je Pupinov most. U Zemunu, most je povezan sa ulicom T-6, jugozapadno od naselja Nova Galenika, a u Borči sa Zrenjaninskim putem, severno od naselja. Pristupne saobraćajnice obuhvataju i vezu Zrenjaninskog sa Pančevačkim putem.

Most je dugačak 1.482 metra, širok 29,1 metar i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane. Most ima jedan veći raspon za prolaz brodova. Dužina svih pristupnih saobraćajnica je oko 22 kilometra.

Kineska četvrt ispod mosta

Da li ste znali da se nadomak Pupinovog mosta nalazi pravi mali napušteni grad, u kojem su stanovali isključivo kineski građani?

Kada je 2011. godine počela gradnja saobraćajnice nad Dunavom koja je trebalo da poveže Zemun i Borču, najveći deo radnika na terenu, njih oko 250, bili su upravo kineski graditelji, koji su prešli hiljade i hiljade kilometara od Dalekog istoka. Kako bi bili što bliže samom gradilištu, ali i kako bi se osećali kao kod kuće, podignut je nesvakidašnji radnički gradić, koji se nalazio na putu kroz naselje Borča, sve do skretanja za Kovilovo. Kineski radnici su završili posao i vratili se kućama, a ova mala „kineska četvrt“ danas je napuštena.

Prema uslovima iz predugovora, potpisanog 23. oktobra 2009. godine između vlada Srbije i Kine, ukupna vrednost izgradnje mosta je 170 miliona evra, od čega je 25,5 miliona finansirala Vlada Srbije, a ostatak od 144,5 miliona kineska banka Eksim, uz poček od tri godine, fiksnu kamatnu stopu od tri odsto godišnje i rok otplate od 15 godina. 

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine, mada je prvobitno planirano da početak radova bude svečano označen u julu, a da radovi počnu u septembru 2010. godine.

Do kašnjenja je došlo zbog komplikovane izrade idejnog projekta sa predračunom i predmerom radova.

Konačno, izgradnja je počela, a interesantno je da je na Kinesku novu godinu, 23. januara 2012. godine, kineske radnike posetio Valter - slavni srpski glumac Velimir Bata Živojinović, koji u Kini i danas uživa status legende.

Pupinov most

Shutterstock

Pupinov most, Foto: Shutterstock

Most je spojen, odnosno, na njemu su izlivanjem poslednjeg kubika betona završeni glavni radovi u julu 2014. godine, nakon čega je na mostu samo trebalo završiti sigurnosne ograde, pešačke staze i hidroizolaciju. Otvoren je u oktobru te godine, a zajedno su ga u rad pustili kineski premijer Li Kećijang i tadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić.

Pročitajte još: