Spot manastir Tumane
Youtube printscreen
Spot manastir Tumane

Youtube printscreen

Etno grupa Amanet pritekla u pomoc bratiji manastira Tumane, Foto: Youtube printscreen

Manastir Tumane kraj Golupca ove godine slavi 630 godina postojanja. Svetinja, koju mnogi nazivaju Đerdapskim Ostrogom, od 14. veka pa do dana današnjeg svedoči veru naroda u mnogobrojna čuda Svetog Zosima, čije mošti i počivaju ovde.

Manastir je u poslednjih pet godina doživeo procvat. Dolaskom bratije predvođene igumanom Dimitrijem, obnovljena je isposnica Svetog Zosima, sređena je crkva, obnovljeni su stari i sazidani su novi konaci. Oživele su manastirska gostoprimnica i mlin, a svako ko ovde dođe uživa u rajskoj lepoti i miru.
Čuda Svetih Zosima i Jakova svakako su razlog što u manastir nedeljno svrati i po nekoliko hiljada vernika, ali svoje zasluge ima i bratija koja sa ljubavlju dočekuje svakog gosta.

Lepota Tumana ogleda se u tome i što ovaj manastir posećuju mlađe generacije, privučene originalnošću bratije koja pazi na ovu svetinju. Pre nekoliko godina Đerdapski Ostrog povezivali su sa monasima koji u slobodno vreme sviraju gitare, a danas sa prelepom pesmom o Tumanu i fantastičnim spotom koji na Jutjubu u kratkom roku beleži hiljade pregleda.

Upravo je ovaj spot, koji je, može se reći, veoma neobičan za predstavljanje jednog manastira, bio povod da pozovemo oca Dimitrija, igumana manastira, i upitamo ga kako su došli na ideju da u etno fazonu predstave Tumane.

“Manastir Tumane ove godine slavi 630 godina i želeli smo da na originalan način, bar mali segment lepote manastira, prikažemo oku i srcu gledaoca. Verovali smo da će to najbolje učiniti pesma koju je o manastiru 2014. godine ispevao naš brat Milija Radivojević Baja”, kaže iguman Dimitrije.

Potom su otišli korak dalje i zamolili su etno-grupu Amanet da obradi pesmu i približi je uhu naroda.

“Zadatak grupe je bio da na nov, prikladan način predstavi ljudima manastir Tumane u čast jubileja“, kaže iguman koji ujedno poziva narod da zajedno sa bratijom uzme učešće u proslavi ovog nesvakidašnjeg događaja

„Znate, 15. septembar je veliki dan za Tumane. Proslavom jubileja stavljamo krunu na veliki trud verujućeg naroda i bratije u petogodišnjoj istrajnoj obnovi svetinje“, kaže iguman koji naglašava da je u obnovu manastira uloženo mnogo truda, znoja i ljubavi.

„Zato budimo svi deo tumanske priče, koja preko šest vekova sija nebom. Budimo svi jednog srca i u jednoj molitvi pred moštima Svetog Zosima čudotvorca tog 15. septembra i upišimo sebe u istoriju danas najposećenijeg manastira u Srbiji“, zaključuje otac Dimitrije.