Vojska Srbije
Ministarstvo odbrane
Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane

Dok se po istraživanjima čak tri četvrtine građana Srbije zalaže za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, nekim mladima ne pada na pamet da čekaju da to ostvare. Na služenje vojnog roka prijavljuju se sami. Nit ih vuku, nit ih tuku.

Po najskorijim podacima Ministarstva odbrane, stanovnici dva grada u tome prednjače.

PROČITAJTE JOŠ:

- U 2017. godini na služenje vojnog roka u jedinice Vojske Srbije je upućeno 1.700 kandidata, s tim da je broj prijavljenih za uput na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem bio znatno veći. Najviše prijavljenih i upućenih kandidata na služenje vojnog roka je redom sa teritorija gradova Niša, Kragujevca i Šapca - rekli su za Telegraf iz Ministarstva odbrane.

Kako dodaju, slično je bilo i 2018. godine, samo su Šapčane zamenili stanovnici severnijeg grada.

- Od 1. januara do 1. septembra na služenje vojnog roka upućeno je više od 1.000 kandidata. Najviše prijavljenih i upućenih kandidata dolazi iz Niša, Kragujevca i Novog Sada - objasnili su oni.

U Nišu i Kragujevcu tako je ispraćaj i dan-danas jedno od omiljenih veselja, koje se možda skromnije slavi, ali i dalje sa mnogo barjaka i najpoznatije vojničke pesme "Srećan nek ti bude, sine, put", "Ja odlazim, pevajući, mlađan u armiju", "Moj Milane" i druge... Običaj da se sinovljeva ili ćerkina slika u uniformi urami na zidu ili zadene za ram ikone, tako da svi vide, takođe ne bledi, a dan polaganja zakletve je roditeljima najponosniji čas.

Ko želi da Nišlijama i Kragujevčanima izađe na crtu i pokaže da se se baš u njegovom mestu rađaju najhrabriji Srbi, to može učiniti vrlo brzo. U toku su pripreme za realizaciju decembarskog uputnog roka i svi zainteresovani kandidati se mogu prijaviti nadležnim centrima Ministarstvo odbrane za lokalnu samoupravu prema mestu prebivališta, poručuju iz ovog tela.

Vlada Srbije donela je odluku o ukidanju obaveznog služenja vojnog roka od 1. januara 2011. godine, od kada su u vojsku upućivani samo oni koji to žele.

Obaveza služenja vojnog roka u Vojsci Srbije obustavljena je odsluženjem vojnog roka poslednje partije vojnika upućene u 2010. godini.