Mobilni telefon, mlad par, krevet
Shutterstock
Mobilni telefon, mlad par, krevet

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gotovo da ne postoji osoba koja danas ne poseduje mobilni telefon, a zračenje pametnih uređaja pogubno je pre svega po potomstvo jer uzrokuje sterilitet, a osim toga, utiče na pojavu kardiovaskularnih bolesti i raka, tvrde eminentni stručnjaci iz struke.

Dr Slobodan Dunjić

Printscreen

Dr Slobodan Dunjić, Foto: Printscreen

U trendu su savremeni mobilni telefoni s neverovatnim mogućnostima, koje servisi mobilne telefonije nude uz brojne pogodnosti. Dok se zračenje s negativnim posledicama, tek povremeno nagovesti, uz obrazloženje da je reč o zanemarljivim dozama.

Pročitajte još:

 

Međutim, stručnjaci tvrde da kontinuirana izloženost zračenju dovodi do neplodnosti kod oba pola, srčanih bolesti i pojave tumora.

Činjenice

- Svetska zdravstvena organizacija je mobilne telefone 2011. svrstala u takozvanu grupu 2B, što znači da su moguće kancerogeni za ljude.

- U aprilu 2018. dobijen je prvi sudski spor protiv mobilne telefonije, i to jer je čovek, koji je koristio mobilni šest sati dnevno, dobio kancer mozga.

- Naučnici su dokazali da ovi telefoni najviše zrače tokom razgovora, pri čemu mozak apsorbuje najmanje polovinu zračenja koje se emituje.

- Nedavna studija otkrila je da zračenje pametnih telefona tanji mozak kod dece - odnosno, prvi njegov sloj, koji pomaže u procesiranju informacija iz fizičkog sveta.

- Muškarci koji mobilne telefone nose u džepovima pantalona imaju manje pokretljive spermatozoide, pokazuju istraživanja.

Dr Slobodan Dunjić, potpredsednik evropskog Udruženja integrativne medicine i predsednik srpskog Udruženja holističke medicine, kaže za „Alo!“ da ukoliko punite mobilni telefon u spavaćoj sobi, pored kreveta, teško da možete računati da ćete dobiti bebu.

- Ukoliko vam je mobilni pored kreveta, gde spavate s partnerom, a želite da dobijete dete, ne može da dođe do oplodnje. Naime, usled zračenja, remeti se frekvencija, stoga ne mogu da se spoje spermatozoidi i jajna ćelija. To su, naime, oni slučajevi kada par ode kod lekara, svi rezultati su im u najboljem redu, međutim, potencijalni roditelji i dalje ne mogu da dobiju bebu - započeo je on o štetnosti zračenja pametnih telefona za naš list.

Prema njegovim rečima, posledice konstantnog zračenja su pre svega kobne po reproduktivne organe i kardiovaskularni sistem. Takođe, izloženost ovoj vrsti štetnog uticaja duže od pet sati dnevno izaziva rak.

- Starije generacije bile su suočene jedino s emotivnom stresom, a pojavom mobilnih telefona imamo i novu vrstu - elektromagnetni stres. Ta vrsta stresa negativno utiče na hipofizu koja je zadužena za rad hormona, između ostalog i prolaktina, a odatle kreću svi problemi. Mlade devojke, kod kojih je povećan nivo prolaktina, imaju neredovne cikluse, dok višak ovog hormona dalje utiče na pojavu steriliteta.

Brojke

88 odsto mladih od 16 do 24 godine u našoj zemlji koristi mobini

300.000 parova u Srbiji suočeno je s problemom steriliteta

8 miliona beba iz epruvete rođeno je u zemlji od 1978.

Na drugoj strani, kod starijih žena povećan prolaktin može da dovede do kancera dojke. Kod muškaraca prolaktin spušta testosteron, zaustavlja spermatogenezu, zato je sve veći broj sterilnih pripadnika jačeg pola. Čim padne testosteron, koji je zaštitnik kardiovaskularnog sistema, muškarci postaju podložni srčanim oboljenjima - infarktu, šlogu i sličnom - objašnjava doktor Dunjić.

Zračenje blokira i enzime za varenje, dodaje doktor, što je dalje okidač za teške bolesti i pojavu tumora.

- Pre 10 godina imali smo jednu intoleranciju na hranu na 300 pacijenata, a danas od 10 pacijenata svih 10 imaju intoleranciju na hranu, jer zračenje blokira enzime za varenje. Kada ne rade enzimi, imamo puno slobodnih radikala koji usled nespecifičnih reakcija, koje niko od nas ne može da kontroliše, mogu biti okidač za loša zdravstvena stanja koja dovode do kancera - kaže naš sagovornik i napominje da ne govorimo o trenutnom, već kumulativnom uticaju zračenja.

Zaštita od zračenja mobilnih telefona

Skratite razgovore

Koristite spikerfon

Šaljite SMS poruke

Ne nosite telefon u džepu

Šetajte se dok razgovarate

Izbacite mobilni iz spavaće sobe

Kada je veza loša, prekinite razgovor

Telefon prinesite uvetu tek po uspostavljanju veze