Šalter
Rajko Ristić
Šalter

Rajko Ristić

Šalter, Foto: Rajko Ristić

 

U Srbiji od 1,7 miliona penzionera više od 400.000 čekove dobija dostavom na kućnu adresu. Druga opcija je ocenjena kao preskupa za državu, a kako bi se izbegla situacija da veliki broj najstarijih u istom trenutku bude oštećen, odlučeno je da se krene od novih korisnika. Ova mogućnost najavljivana je i pre dve godine, što je tada izazvalo veliko nezadovoljstvo javnosti. Izmena je sada ušla u septembarske dopune zakona o PIO, koje je usvojila Skupština Srbije.

Pročitajte još:

 

- Nisu krivi penzioneri što su odlučili da im novac donosi poštar, već činjenica da mnogi od njih žive daleko od gradova u kojima postoje ekspoziture banaka, a ima i manjih varošica u Srbiji u kojima nema otvorenih šaltera banaka - kaže Mihajlo Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera. - Čak i kada bi penzioneri želeli i hteli da imaju tekući račun, morali bi da idu u neki drugi grad da bi došli do svojih para. U toj situaciji oni se radije odlučuju na to da im penziju svakog meseca donosi poštar i isplaćuje na ruke. Veliki deo penzionera čak i ne ume da koristi bankarske usluge ili bankomat.

Poštar

Profimedia

Poštar, Foto: Profimedia

Isplatom “na ruke” ne gubi samo država, već i sami penzioneri. Oni zbog takvog načina isplate nisu u mogućnosti da podignu kredit ili da koriste čekove banke.

Kako naglašavaju u PIO fondu, ova izmenjena odredba iz Zakona o penziono-invalidskom osiguranju se ne odnosi na postojeće penzionere, koji su se već opredelili da primaju penziju na kućnu adresu ili putem šaltera isporučne pošte.

 

Ranije su penzioneri prvi ček primali na kućnu adresu, a posle su se izjašnjavali na koji način žele da se ona isplaćuje.

Račun, pa primanje

Novi penzioneri, koji će posle 1. januara primiti prvu penziju, potrebno je da filijali Fonda koja sprovodi postupak ostvarivanja prava dostave potvrdu banke u kojoj je otvoren tekući račun ili punomoćje kojim se ovlašćuje osoba za prijem penzije, kako bi im penzija bila uplaćena na tekući račun. U slučaju da podnosilac zahteva, odnosno budući penzioner, ne dostavi potvrdu banke o tekućem računu, Fond mu neće isplatiti novac.