A SVI KUKAJU DA NEMA ŠLJAKE Mladi bi posao u kraju, i, ako može, od podneva

Možda kod nas nema dovoljno posla, ali mladi bi svakako mogli da dođu do, bar, sezonskih poslova koje će im pružiti iskustvo u radu, odnosima među zaposlenima i, generalno, naučiti kako se radi u kolektivu i koje su zakonitosti u poslovnom svetu.

Tinejdžeri mladi pivo kafić pab bar
mladi, Foto: Profimedia

Kada je mlad i sveže diplomirani dvadesetčetvorogodišnji ekonomista, sa zavidnim fakultetskim prosekom, samouvereno konkurisao za posao u jednoj međunarodnoj revizorskoj kompaniji, bio je neprijatno iznenađen pitanjem menadžera ljudskih resursa zbog čega je njegova radna biografija prazna, odnosno zašto nema nikakvo radno iskustvo.

UZBUNA ZA GRAĐANE Ako idete na odmor u Crnu Goru tokom leta, čekaju vas OVI UŽASI, ali postoji JEDAN NAČIN da se zaštitite

– Očekujete od mene da sa 26 godina imam iskustvo u radu kao ekonomista? – upitao je mladi diplomac.

– Ne, ali očekivao sam da u tvojoj radnoj biografiji pročitam da si zarađivao džeparac tokom studija – da si radio u kafiću, prodavao sladoled ili volontirao u nekoj kompaniji. Ti nemaš nikakvo radno iskustvo i nisam siguran da ćeš uspeti da odgovoriš zahtevima naše kompanije – uzvratio mu je menadžer.

DOSTA VIŠE SA OBMANJIVANJEM I PREVARAMA NARODA! "Zdravo", "snižava holesterol", "podstiče rast dece", "za zdrave zube" su od sada zabranjene na namirnicama

Da ova epizoda nije usamljen slučaj svedoče i podaci Unije poslodavaca Srbije, koji govore da je čak 70 odsto mladih između 15. i 24. godine neaktivno na tržištu rada – niti radi, niti traži posao. Tek je svaka peta osoba ove starosne dobi zaposlena, a trećina njih je aktivna na tržištu rada, odnosno traži posao. Posebno zabrinjava podatak da čak 17 procenata mladih između 15. i 24. godine ne radi i nije u bilo kakvom sistemu školovanja ili obuke.

ZNALI SMO DA LEČI, ALI NE BAŠ OVOLIKO Bacite antibiotike, ovaj lek imate na dohvat ruke

Analiza Republičkog zavoda za statistiku govori da veliki broj mladih osoba iz statusa nezaposlenosti ne prelazi u status zaposlenosti, već pada u status neaktivnosti. Brojke takođe svedoče da je u drugom kvartalu 2017. godine svega petina mladih starosti od 15 do 24 godine imala posao.

 

JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS PROČITAJTE – OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: matori tupadžija
  06/07/2018 - 15:52
  Nažalost to je naša stvarnost. Mladi hoće sve i odmah. Ja im to i želim, ali teško da će takvo vreme ikad doći. Pitam se samo kako neko može da sedi u kafiću od ranog jutra a kuka na loš život?! To nigde nisam video a išao sam malo po inostranstvu.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi