Tinejdžeri mladi pivo kafić pab bar
Profimedia
Tinejdžeri mladi pivo kafić pab bar

Profimedia

mladi, Foto: Profimedia

Kada je mlad i sveže diplomirani dvadesetčetvorogodišnji ekonomista, sa zavidnim fakultetskim prosekom, samouvereno konkurisao za posao u jednoj međunarodnoj revizorskoj kompaniji, bio je neprijatno iznenađen pitanjem menadžera ljudskih resursa zbog čega je njegova radna biografija prazna, odnosno zašto nema nikakvo radno iskustvo.

– Očekujete od mene da sa 26 godina imam iskustvo u radu kao ekonomista? – upitao je mladi diplomac.

– Ne, ali očekivao sam da u tvojoj radnoj biografiji pročitam da si zarađivao džeparac tokom studija – da si radio u kafiću, prodavao sladoled ili volontirao u nekoj kompaniji. Ti nemaš nikakvo radno iskustvo i nisam siguran da ćeš uspeti da odgovoriš zahtevima naše kompanije – uzvratio mu je menadžer.

Da ova epizoda nije usamljen slučaj svedoče i podaci Unije poslodavaca Srbije, koji govore da je čak 70 odsto mladih između 15. i 24. godine neaktivno na tržištu rada – niti radi, niti traži posao. Tek je svaka peta osoba ove starosne dobi zaposlena, a trećina njih je aktivna na tržištu rada, odnosno traži posao. Posebno zabrinjava podatak da čak 17 procenata mladih između 15. i 24. godine ne radi i nije u bilo kakvom sistemu školovanja ili obuke.

Analiza Republičkog zavoda za statistiku govori da veliki broj mladih osoba iz statusa nezaposlenosti ne prelazi u status zaposlenosti, već pada u status neaktivnosti. Brojke takođe svedoče da je u drugom kvartalu 2017. godine svega petina mladih starosti od 15 do 24 godine imala posao.

 

Komentari (1)

matori tupadžija

06.07.2018 15:52

Nažalost to je naša stvarnost. Mladi hoće sve i odmah. Ja im to i želim, ali teško da će takvo vreme ikad doći. Pitam se samo kako neko može da sedi u kafiću od ranog jutra a kuka na loš život?! To nigde nisam video a išao sam malo po inostranstvu.