Zaprašivanje komaraca
Printscreen/Pink
Zaprašivanje komaraca

Printscreen/Pink

Zaprašivanje komaraca, Foto: Printscreen/Pink

Kod komaraca u Srbiji registrovan je virus zapadnog Nila. Nadležni kažu da je sitacija ista kao i proteklih godina i savetuju građane da ne borave u prirodi u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima i da u stanovima koriste odgovarajuće preparate.

Trenutno se komarci zaprašuju sa zemlje, a od naredne nedelje i iz vazduha.

- Ekipe Gradske čistoće iz posebnih čamaca zaprašuju priobalje reke Save kod Ostružnice kako bi se suzbile larve komaraca - rekao je Mijatović u uključenju.

- Vrši se suzbijanje odraslih formi komaraca. Ovaj način suzbijanja odraslih formi komaraca je uveden od ove godine i pojačaćemo tempo suzbijanja na ovaj način. U čamcu se nalazi uređaj za termalno zamagljivanje koji diže veliku buku i pravi veliki oblak dima i zato nije pogodan za centar grada, ali je pogodan za priobalja koja su žarišta - rekla je Milica Rajković iz Gradske čistoće.

Za sledeću nedelju najavljeno je suzbijanje komaraca iz vazduha.

- Iako naša laboratorija sektora za ekologiju - unapređenje životne sredine, nije detektovala virus zapadnog Nila u komarcima. Mi ćemo ipak da bi predupredili pojavu ovog virusa i smanjili brojnost komaraca sledeće nedelje podignuti avione, odnosno zaprašivati komarce iz vazduha - rečeno je za kraj.

Pročitajte još: