mitropolit Porfirije
printskrin
mitropolit Porfirije

printskrin

mitropolit Porfirije, Foto: printskrin

Gosti u studiju su dr Marija Zdravković, mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije i Ratko Dmitrović.

Na početku emisije gosti su komentarisali najvažniji događaj dana, a to je sahrana patrijarha Irineja.

Mitropolit Porfirije je rekao da je vladika Irinej Bački bio u pravu kada je besedeći na sahrani rekao da je upokojeni Irinej bio na meti nekih ljudi koji su ga smatrali da nije dovoljno savremenim.

"Hristos je izvan vremena i prostora i uvek je svež. Sofokle je prvi napisao "Tragediju o kralju Epidu", mnogo je posle bilo verzija iste tragedije, ali ma koliko bile nove i sveže, ni jedna nije toliko autentična i istinita kao prva. Naročito kada govorimo o ljudima crkve, oni su itekako savremeni. Oni zasnivaju život na temeljima prošlosti ali oni su itekako otvoreni za sve izazove i probleme", rekao je mitropolit.

Kako kaže, Irinej nije hteo da se udvara modernizmu po svaku ceo i da nije hteo da koketira sa svime što je novo.

"Patrijarh je bio itetako svež kada je u pitanju njegova misao. Neki često imaju potrebu da crkvu eliminišu iz javnog života", zaključio je mitropolit.

mitropolit Porfirije

printskrin

mitropolit Porfirije, Foto: printskrin

Kako kaže, on je dubinski osećao šta Kosovo znači za naš narod i za našu crkvu, kao i da je to magnet koji nas sabira.

"Govorio je da je Kosovo mnogo više od mita", rekao je mitropolit, i dodao da kada je reč o identitetskoj stvari da je bilo ko eliminisan niti da podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome.

Komentarišući Irinejev odnos prema Rusiji, Porfirije je rekao da nas za Rusiju takođe vezuje identitetska stvar, kao i da delimo iste vrednosti i isti pogled na svet.

"I zbog biološkog identiteta, naše emocije i istorija isprepletane su sa ruskim narodom", rekao je Porfirije.

Doktorka Marija Zdravković rekla je da joj je bila velika čast što je poznavala upokojenog patrijarha Irineja, i istakla da korona pogađa starije osobe jače i da su pod većim rizikom, ali da bez obzira na to ovakav ishod njegove zaraze niko nije očekivao.