Mira Marković
EPA/Koča Sulejmanović
Mira Marković

EPA/Koča Sulejmanović

Mira Marković, Foto: EPA/Koča Sulejmanović

Slobina udovica pisala je beleške i zaveštala ih da se one ne objavljuju pre nego što umre

Mirjana Marković ostavila je iza sebe pisani materijal, neku vrstu testamenta, a te beleške trenutno su u rukama njenih advokata.

Pročitajte još:

Kako se saznaje od porodičnih prijatelja Miloševićeve udovice koji su je redovno posećivali u Moskvi, deo dokumentacije trebalo je da bude pretočen u treći tom memoara "Takvog ga znam", dok se deo odnosi na imovinu i način njene raspodele posle Mirine smrti. Posebno bi mogle da budu zanimljive beleške koje predstavljaju svojevrstan politički testament, u kom je ona pisala o ljudima iz njenog i Slobinog okruženja, tome ko ih je izdao, ko se okoristio i devedesetih zaradio silne milione maraka, a sasvim moguće i gde su te pare završile. Sasvim je sigurno, zbog tih papira drhte mnogi u Srbiji.

Preporučujemo još:

Markovićeva je u nedelju preminula u Rusiji od upale pluća posle četiri operacije, koje su usledile nakon što je polomila ruku. Kako kažu njeni prijatelji ona je neke beleške pisala kako bi se objavile nakon njene smrti.

Mirin dugogodišnji saradnik i kako sam kaže iskreni prijatelj Dragan Radević, predsednik Udruženja "Sloboda", tvrdi da će nešto od pisanog materijala ugledati svetlost dana već u bliskoj budućnosti.

Mira Marković

EPA

Mira Marković, Foto: EPA

Još jedan od bliskih saradnika Mirjane Marković, Dragoljub Kočović ističe da zna da je ona ostavila beleške koje će neko objaviti.

- Prilikom našeg poslednjeg razgovora, onog dana kada je u Beogradu oborena presuda, u jednom momentu mi je rekla: "Čim mi bude bolje, javiću ti se". Znao sam da joj je teško. Rekla mi je da bi najviše volela da se vrati u Srbiju, ali ne pod uslovom da je odmah sa aerodroma vode u CZ - priseća se Kočović dodajući da se Mira retko kome javljala.

Cilj joj je bio kako pojašnjava Kočović, da za života spere ljagu sa Miloševićevog i svog imena.

- Stavljanje na stub srama i druge muke koje je propatila ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju - kaže Kočović, naslućujući, kako se izrazio, da će u rukopisima biti potkačeni oni koji su joj naneli zlo.