NAJNOVIJI IZVEŠTAJ Ministarstvo zdravlja u Srbiji saopštilo: Ovo su najnoviji podaci o zaraženima korona virusom do 15 časova

Najnoviji podaci.

Infektivna klinika
Infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

U Republici Srbiji je do 15 časova 26. marta 2020. godine registrovano ukupno 457 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 26. marta 2020. godine testirani su uzorci 295 osoba od kojih je 73 pozitivno i 222 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova 26. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

OBRAĆANJE LEKARA

Kako je saopšteno na konferencijiu 15 sati, prvi pacijent je umro na Infektivnoj klinici u Beogradu i imao je dugu istoriju bolesti.

Drugi smrtni slučaj je vezan za Niš, a pacijent je takođe imao narušeno zdravstveno stanje.

Kako je rečeno, danas se dogodio i treći smrtni slučaj, u bolnici Dragiše Mišovića, a u pitanju je osoba stara 48 godina.

- Danas imamo još jedan smrtni slučaj. U KC Dragiša Mišović preminula još jedna osoba stara 48 godina - saopštila je Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Konferencija u 15 sati
Konferencija u 15 sati, Foto: Printscreen

47 osoba je hospitalizovano od novopotvrđenih slučajeva", saopšteno je na konferenciji Vlade Srbije.

Da li virus može da se prenese preko odevnog predmeta, bilo je pitanje novinara na konferenciji o stanju epidemije u Srbiji.

- Virus covid-19 je slabo otporan u spoljnoj sredini, ali je moguća kontaminacija predmeta, ali se ne može preneti direktno. Da biste se zarazili potrebna je dodatna kontaminacija, vi morate da dodirnete kontaminirani predmet rukom, pa onda rukom da dotaknete oko ili lice - objasnio je doktor Stevanović.

Prema rečima doktora Tiodorovića, dledećih 15 dana će biti jako teški, i trebaće nam gvozdena disciplina!

Doktor Tiodorović
Doktor Tiodorović, Foto: screenshoot/RTS

- Narod mora da zna, imaćemo sve više obolelih, nažalost i preminulih. Toga moramo da budemo svesni. Gledam ljude po gradovima, mnogi šetaju, ne nose maske... ja ih razumem, ali moramo da shvatimo da moramo da ispoštujemo procedure - rekao je.

- Treba nam da smirimo svoje strasti i nezadovoljstvo, bilo ono opravdano ili neopravdano, i da se pridržavamo pravila - rekao je.

- Apelujem na sve, i građane i političare, ostavimo po strani one priče koje ne pomažu - rekao je.

70 odsto pogođenih ima oko 50 godina! To je radno sposobno stanovništvo, a mi smo više pričali o onima iznad 65 godina.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi