Doktor Kon
Printscreen
Infektivna klinika

Alo.rs/ Dejan Briza

Infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

U Republici Srbiji je do 15 časova 27. marta 2020. godine registrovano ukupno 528 potvrđenih slučajeva COVID 19.

OBRAĆANJE LEKARA

U Srbiji je od juče preminula još jedna osoba, što je ukupno osma žrtva novog virusa. Smrtnost od ove bolesti u Srbiji je 1,52%, u odnosu na ukupan broj zaraženih.

Najviše obolelih u Srbiji ima u Bepgradu, 219, Valjevo 45, Ćuprija 41, Niš 40, Kruševac 14, Kragujevac 14, Čačak 11. U ostalim gradovima su zabeležni pojedinačni slučajevi.

Broj ljudi na respiratorima do 12 sati ukupno iznosi 45, 11 u KBC Srbija, troje u Nišu, 5 KBC Vojvodine, 5 KC Kragujevac, 9 Dragiše Mišovića, Klinika za pulmologiju 1, KBC Niš 11.

- Ukupan broj slučajeva je stabilan.

- Situaija je zadovoljavajuća u ovom lošem stanju. Mi ulazimo u 22. dan, 4. nedelju. Ako uporedimo situaciju sa Italijom, imamo oko 10 puta manje aktivnosti - rekao je Predrag Kon.

Očekuju nas 2 najteže nedelje, a za 3. možemo očekivati ili rast ili smirivanje situacije.

- To za sada ne možemo da znamo - kaže Kon.

Predrag Kon

Alo.rs

Predrag Kon, Foto: Alo.rs

Mere zabrane kretanja su dale rezultate. U svim uzrastima dolazi do usporenja obolelih. Jasno se vidi efekat mera. Ali, potrebna nam je čelična disciplina da bismo zaustavili dalje širenje.

Kako je rečeno, ako sve uradimo kako treba možemo da budemo i primer pravionog rada u svetu.

Radi se o ozbiljnoj situaciji, i bilo kakva nagađanja ne dolaze u obzir, rečeno je.

Sajam je spreman za prihvat pacijenata ukoliko to bud epotrebno. Za sada nema potreba da se pacijenti smeštaju na sajmu, a lekari se nadaju da neće ni biti potrebe. 

Za zatvaranje gradova još nema odluke, i to zavisi od niza stvari. To ne zavisi od stava struke. Struka je protiv bilo kakvog kontakta, ali to nije realno.

Za sada niko nije bezbedan, i svi su osetljivi jer se radi o novom virusu. Imamo i trudnice i bebe, i osobe starije od 90 godina. Za sada su najugroženiji hronični bolesnici, osobe sa dijabetesom i problemima srca. Što se tiče dece koja treba da se redovno vakcinišu lekari kažu da se vakcinacija ne sme preskakati.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 27. marta 2020. godine testirani su uzorci 259 osoba od kojih je 71 pozitivno i 188 negativno na novi korona virus. Od potvrđenog 71 slučaja, njih 48 je hospitalizovano.

Do 15 časova 27. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1715 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.