Škola Razmak između klupa
Tanjug / Dragan Kujundžić
Škola Razmak između klupa

Tanjug / Dragan Kujundžić

Škola Razmak između klupa, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

I oni će se deliti u grupe, imaće po pet, a osmaci šest časova. Jedan dan će dolaziti u školu, a drugi slušati onlajn nastavu. Ocenjivanje i provera znanja biće isključivo u školi. Roditelji koji su u porodici imali nekoga teškog obolelog od korone ili je neko umro, moći će tokom septembra da odaberu da li će im dete pohađati nastavu ili će slušati onlajn predavanja. Za tu decu biće obezbeđeni posebni termini za ocenjivanje.

Ovo su osnovne smernice za polazak dece u školu 1. septembra, koje je juče izneo ministar prosvete Mladen Šarčević, nakon sednice Kriznog štaba na kojoj su razmatrane zdravstvene i organizacione mere za bezbedan početak školske godine.

Da na časovima fizičkog neće biti kolektivnih sportova, navijanja i skandiranja, a na časovima muzičkog pevanja i hora, rekao je epidemiolog Predrag Kon, jer to, kao je objasnio, povećava rizik od izlučivanja virusa.

Škola Razmak između klupa 2

Tanjug / Dragan Kujundžić

Škola Razmak između klupa 2, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Kada je reč o nošenju maski, Kon kaže da je najbezbednije da đaci stalno nose maske, ali da je moguće napraviti i male pauze. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da sve maske mogu da se nose uključujući i pamučne, a obezbeđivaće ih roditelji. Ministar je naveo da će dete koje ne nosi masku biti opominjano zbog toga, a ako to ne da rezultate dobiće ukor ili isključenje.

- Onlajn nastava je najlošiji model, ako nije kombinovan sa nekim drugim modelom. Istraživanja su pokazala da 22 odsto roditelja ne može da obezbedi čuvanje deteta, zato smo odlučili da najmlađa deca idu u školu uz sve mere opreza - rekao je ministar.

Govoreći o deljenju odeljenja, on je pojasnio da na četiri kvadratna metra može da bude jedno dete, a prema podacima školskih uprava oko 45 odsto škola u Srbiji ne mora da deli odeljenja jer imaju dovoljno prostora, a nemaju preveliki broj đaka. Pojasnio je da će sve prostorije u školi biti pretvorene u učionice, neće biti kabinetske nastave. Tamo gde će odeljenja biti podeljena na dve grupe, neće biti angažovan dodatni nastavni kadar, jer za to, kako kaže ministar, niti ima novca, niti ima toliko nastavnika na birou.

- Taj posao će ući u postojeću normu koju svaki prosvetni radnik ima - poručio je Šarčević.

On je dodao da za srednje škole može da se primeni nekoliko modela, a osnovni je da rade nedeljno i one će se raspoređivati u grupe u zavisnosti od programa. Ministar je naveo da, na primer, u medicinskoj školi đaci neće ići na praksu.

I ministar prosvete i epidemiolozi skrenuli su pažnju na to da roditelji moraju da sarađuju, da detetu mere temperaturu pre škole. Darija Kisić Tepavčević navela je da ukoliko se u školi jave simptomi respiratorne infekcije, nastavno osoblje što pre treba da se javi u kovid-ambulantu, a učenici da to kažu nastavniku, nakon čega đak sa maskom odlazi u sobu za izolaciju koju će imati svaka škola.

ZAŠTITA ZA NASTAVNIKE

Forum beogradskih gimnazija zatražio je od Ministarstva prosvete da se nastavnicima obezbede po dve medicinske maske za svaki nastavni dan i prednost za prosvetare pri testiranju, ako se pojave simptomi korone. Takođe, traže da se za njih obezbedi prioritet za vakcinisanje protiv sezonskog gripa, kao i da se rizičnim grupama omogući rad od kuće, a ako to nije moguće, onda odsustvo uz naknadu 65 odsto od plate.