DA REAGUJE I UNESKO! Ministarstvo: Odmah prekinuti radove u blizini Visokih Dečana

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je danas najdublju zabrinutost zbog navoda Eparhije Raško-prizrenske o velikim građevinskim radovima u blizini srpskog srednjovekovnog manastira Visoki Dečani i zatražilo da ti radovi odmah budu prekinuti.

Visoki dečani
Visoki dečani, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

U saopštenju se navodi da ovaj čin pokazuje da je manastir s pravom na listi ugrožene svetske kulturne baštine, kao i drugi srpski spomenici na Kosovu i Metohiji.

"Zahtevamo da se trenutno prekinu svi radovi koji narušavaju zaštićenu zonu, a od Uneska i od međunarodnih činilaca očekujemo da energično spreče slične akte na ovom i drugim mestima gde se javljaju nasilni gestovi", istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je, kako se podseća, ne jednom ukazivalo na neodrživost primene dvostrukih aršina u ovoj oblasti, pre svega na štetu srpskog nasleđa.

"Međunarodne konvencije treba da važe za sve pođednako, pa i za tzv. kosovske vlasti, a međunarodni činioci su u obavezi da ih primoraju na njihovo poštovanje", poručuje se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je ranije danas, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Radio Kontakt plus prenosi da je episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS i KFOR da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

Povezane vesti

 • Korisnik: Anja
  27/05/2018 - 12:26
  Svetinja mora biti zasticena pod obavezno.
 • Korisnik: Verana
  27/05/2018 - 10:24
  Dobro je ovo, još jednom se svet upoznao sa kvazi drzavom terorista i mafijaša Kosovo.
 • Korisnik: ana
  27/05/2018 - 10:18
  Moraju da reaguju!
 • Korisnik: Olja
  27/05/2018 - 08:57
  Nasa kulturna tekovina mora biti zasticena
 • Korisnik: Iva
  27/05/2018 - 06:57
  Manastir Visoki Dečani je pod zaštitom UNESKO-a, pa samim tim UNESKO mora odmah reagovati!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi