Kafić
Alo!/ Masanori Jošida
Kafić

Alo!/ Masanori Jošida

Kafić, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

On kaže da ostala 34 pacijenta su na infektivinim odeljenjima, 3 u KC Vojvodine se nalaze na respiratoru, što je ozbiljno stanje, i jedan takav je u Beogradu.

U ovoj situaciji to je očekivano, podvukao je.

- Mi smo u poslednjih 24 sata dobili 1.000 testova iz Kine, i u nedelju smo dobili 1.000 iz SZO. Testovi stižu sve vreme, ali se oni i troše. Trenutno nemamo nikakav problem sa brojem testova - tvrdi ministar.

Na pitanje ko može da se testira, ministar pojašnjava:

- Ne ide na testiranje odmah onaj kod koga se utvrdilo da je bio u kontaktu sa nekim kod koga se utvrdio korona virus. Ako za 15 dana ima bilo kakve simptome, bol u grlu, kašalj, povišenu temperaturu, javlja se lekaru. Mi već tada posumnjamo da on ima simptome korona virusa jer već ima prethodnu anamnezu da je bio u kontatku, Ako je 15 dana kod kuće i nije imao nikakve tegobe, nema razloga da se testira, takav je algoritam, to je preporuka SZO.

Zlatibor Lončar

Tanjug

Zlatibor Lončar, Foto: Tanjug

Sada je najbitnije da se zbrinu oni koji su hitni slučajevi i njima se pruža pomoć, a svi ostali na putu do bolnice samo mogu da se izlože koroni, kaže Lončar.

- Poštujemo samo ono što je u ovoj fazi najbitnije, da sačuvamo ljudske živote. Molio bih građane da shvate da se nalazimo u momentu gde nam je potrebna solidarnost svih građana. Jedini način da usporimo ovo je da ostanemo u izolaciji, da se uspori, jer ovo ne može niko da zaustavi - kazao je ministar.

Govoreći o pomoći sa strane, ministar je napomenuo da pomoć stiže iz Kine i iz SZO, ali dela za Evropu. Ipak, kako kaže, u ovom smo "sami".

- Mislim da nije dobro da niko licitira šta i kada će biti, svaka država je za sebe, u Italiji je pik krenuo posle 2 nedelje. Ali ako se dešava kao ovo sada, da vas jedva čujem od buke na ulici koja postoji, imamo ozbiljan problem. Da svi uđemo u kuće, da se pridržavamo pravila, možda bi mogli da kažemo 6 nedelja - kazao je ministar odgovarajući na pitanje za koliko bi ovo moglo da se razreši.

Ministar je naveo da niko ne može da kaže koliko će da traje aktuelna situacija, ali da bi u slučaju da se svi pridržavaju mera i da se svi izolujemo moglo da traje šest nedelja.

- Od nas zavisi kakav će rezultat biti. Niko ne može da nam bude kriv ako nismo odgovorni - rekao je Lončar.

Upitan o tome da premijerka Ana Brnabić nije isključila uvođenje najtežih mera u sprečavanju širenja korona virusa, Lončar je rekao da on to ne bi nazvao najtežim, nego najboljim merama za spasavanje života.

Upozorio je da svaki odlazak u kafić, tržni centar ili neki drugi zatvoreni prostor znači veliku mogućnost zaraze korona virus i da se završi na respiratoru.

- Podržavam najbolje mere koje će spasiti živote - kaže Lončar i poziva građane na jedinstvo i da jedni drugima pomognemo.

Upitan za odlaganje operacija u zdravstvenim ustanovama, Lončar je rekao da se primaju samo hitni slučajevi, pacijenti koji su životno ugroženi, a da se odlažu sve operacije koje mogu da čekaju.

Lončar je naglasio da je ta mera uvedena kako bi se sprečilo širenje virusa, jer od kuće do bolnice postoji veća verovatnoća da se pacijent zarazi.

- U ovom momentu najvažnije je da sačuvamo ljudske živote. Vidite šta se dešava u Italiji, Španiji - rekao je Lončar i apelovao na građane da slušaju preporuke lekara i da slušaju njihove savete.

Trenutno pacijenti zaraženi novim korona virusom zbrinjavaju se četiri infektivne klinike, a da je predviđeno kada se ti kapaciteti popune još 2.000 kreveta u KBC Dragiša Mišović, KBC Zemun, Plućno odeljenje u Novom Sadu, ORL ili bivša hirurgija u Nišu.

- Proširili samo kapacitete po celoj Srbiji, a to znači da smo odredili još 5.000 mesta za pacijente ako se virus bude širio i da pacijenti moraju da budu u bolnici - naveo je ministar.

Navodi da ima dovoljno zaštitne opremu za zdravstvene radnike - maski, rukavica.