Škola
Alo/Dejan Briza
Škola

Alo/Dejan Briza

Škola, Foto: Alo/Dejan Briza

Daroviti đaci koji žele da upišu specijalizovana gimnazijska odeljenja - matematika, fizika, IT, biologija i hemija, jezici, polagaće ove godine onlajn prijemni, kaže za Tanjug ministar prosvete Mladen Šarčević.

Trenutno se na sajtu Ministarstva prosvete postavlja aplikacija, koju radi ETF, a očekuju da će prijemni na daljinu polagati oko 8.000 kandidata.

Nadareni učenici, koji se prijave da su zainteresovani za neko od specijalizovanih gimnazijskih odeljenja, prethodno će popunjavati anketu šta od opreme, koja je neophodna da se uradi onlajn testiranje, imaju kod kuće.

"Očekujemo da imaju računar i laptop sa kamericom. Ko nema, navešće to u anketi. Videćemo da li može da pozajmi od druga, drugarice iz komšiluka, ako ne angažovaćemo škole. Svako dete će imati neophodnu opremu. Procena je da tri četvrtine resursa imamo", rekao je Šarčević.

Podseća da je reč o najboljim učenicima, da će onlajn prijemni ići u razmacima, tako da đaci mogu da probaju da se upišu na više mesta.

Ići će prvo prijemni za nadarene iz matematike, informatika, zatim fizike, hemije i biologije, za filološke gimnazije.

Navodi da je važno da su usaglašeni modeli testova za matematiku i fiziku, tako da đaci koji ne budu uspeli da se upišu u matematička odeljenja sa položenim prijemnim mogu da upišu informatiku ukoliko imaju dovoljan broj bodova.

Mladen Šarčević

Tanjug/Dragan Kujundžić

Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Za nova specijalizovana odeljenja koja su u planu da se uvedu od septembra - istorija, geografija, kreativne industrije, Ssarčević kaže da će za njih prijemni ispiti biti organizovani posle male mature.

"Kada dođe do redovnog vraćanja u školski sistem, kada se uradi završni ispit i klasifikacija, onda ćemo za nedelju dana uraditi dodatne ispite za nadarene đake za nove oblasti koje do sada nismo mogli da pilotiramo. Reforma gimnazije može da se nastavi", naveo je on.

Napominje da će neki drugi iz sistema, koji nisu angažovani za rad od kuće kao što su tehničke službe, zaposleni u predškolskim ustanovama, dobijati neke druge zadatke koje će obavljati.

Ministar kaže da su kapaciteti studenstvog smeštaja 17.600 mesta i 11.500 u učeničkim domovima, plus dva studentska odmarališta na Zlatiboru i Paliću.

Za upis dece u prvi razred kaže da je dovoljno da roditelji mejlom pošalju osnovne informacije školama: ime i prezime deteta, adresu. Lekarski pregled i testiranja, koji su neophodni za upis u školu i formiranje odeljenja, biće pomereni za leto.