Zoran Đorđević
Printscreen
Zoran Đorđević

Printscreen

Zoran Đorđević, Foto: Printscreen

* Zoran Đorđević dao odgovore na pitanja o napuštenoj bebi u Žarkovu i platama u Srbiji

* Beba je zbrinuta i dobro je

* Sledeće godine prosečna plata će biti iznad 500 evra 

- Mi ne ulazimo u krivični deo. Dete je stabilno i zdravo i sva sreća je da je čovek naišao i pronašao tu bebu. Ovo je jedna tužna sudbina, nadam se sa srećnim krajem, ovo nije način na koji se ophodi prema deci. Postoji način kako se to radi, prvo meni je neshvatljivo kako neko može da se odrekne svog deteta, ali kada se već to dogodi i neko želi da se odrekne postoje službe u kojima se to radi i da to bude bezbedno.

Povod je ozbiljan! Vučić nije pozvan!

AUTOR: Agencije/D.S. DATUM I VREME: 28.08.2019. 10:25 - 28.08.2019. 10:32 To će biti drugi važan događaj na kome Srbija neće biti zastupljena u skladu sa svojom istorijskom ulogom i statusom sile pobednice Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Mario Orbalj * Na adresu predsednika Srbije Aleksandra Vučića još nije stigao poziv iz Poljske da prisustvuje obeležavanju 80.

- Dete se ostavlja u zdravstvenoj ustanovi ili u ustanovi dečije zaštite. Žene imaju potpuno drugačiji stadijum posle porođaja. Takođe, ima slučajeva gde se roditelji odreknu deteta svesno. U konkretnom slučaju postoji odgovornost. Mi vršimo sada nadzor nad tim detetom i gledamo u kakvim uslovima živi to dete, da li je zanemareno. Mora se videti i u kakvim okolnostima živi otac deteta, da se to sve ispita - istakao je ministar Zoran Đorđević gostujući u jutarnjem programu Happy televizije.

Đorđević je takođe naveo da njegov posao nije uvek lep ali da je takva profesija.

- Život nije uvek lep i lak. Skoro smo pomogli jednoj desetočlanoj porodici, kao i ženi koja živi na administrativnoj granici. Svim tim osobama se trudimo da pružimo maksimalnu moguću pomoć. Doneti su zakoni kojima se osobama u teškom stanju daju zaposlenja. Postoji određeni broj osoba sa invaliditetom kojima smo takođe pomogli. Vi imate primer da Kolarčeva zadužbina i Sajam nisu imali prilaz za osobe sa invaliditetom. Svake godine smo se trudili da odvajamo više novca i sredstava da bi njihov život bolje funkcionisao. Neophodno je da se oni osećaju korisnim. Potpisali smo sporazum sa Arhitektonskim fakultetu, oni su takođe uveli i predmet Pristupačnost, što za ubuduće postaje obaveza za sve ljude - dodaje ministar rada.

Nakon teme o napuštenoj bebi, Đorđević je odgovorio na drugo pitanje koje najviše zanima Srbiju - minimalne plate i kako se može podići standrad.

PROČITAJTE JOŠ:

- Bitno nam je da brinemo o našim građanima i da oni znaju transparentno ako mi ostvarimo neki uspeh. Želimo u razgovoru sa sindikatima da vidimo kako možemo kvalitetno da unapredimo njihov život. Mi ne želimo da se rasipamo sa parama i zato sam pričao sa sindikatima o prošlim vremenima i stvarima koje su se dešavale.

- Ovo više nije 2008, ili 2007. godina kada je bilo otpuštanja i zatvaranja fabrika. Moramo da pružamo mogućnost našim građanima da sami otvaraju svoje fabrike. Ako imamo mala i srednja preduzeća koja će biti podrška velikim investicijama, to je prava stvar. Najava za 10 milijardi evra investicija je nešto što će nama biti velika sigurnost da će bruto domaći proizvod biti u plusu. Kada pričamo o minimalnoj ceni rada, važno je napraviti dobru predikciju, da nemamo stresne situacije, da se prebrode neke ekonomske krize. Mi znamo koliko smo napravili, koliki je bruto domaći proizvod i koliko su porasli troškovi života. Svakako ćemo ići preko toga ali prava vest je da će biti veće plate, penzije i minimalci. Sledeće godine prosečna plata biće iznad 500 evra - zaključio je Đorđević.

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta