Miloš
MORS
Miloš

MORS

Miloš, Foto: MORS

Uvođenjem višenamenskog oklopnog borbenog vozila "Miloš" u naoružanje značajno će biti unapređene sposobnosti Vojske Srbije, objavilo je Ministarstvo odbrane.

Pročitajte još:

Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse ovog borbenog vozila koje je uspešno prošlo sva ispitivanja i da se uvere u vatrenu moć, visok nivo zaštite i izuzetne manevarske sposobnosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Vozilo "Miloš", koji je nosilac razvoja i proizvodnje JP Jugoimport - SDPR, može se koristiti za patrolu i izviđanje, kao komandno ili sanitetsko vozilo, zatim za protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, navedneo je na sajtu Ministarstva odbrane.

Standardna verzija predviđena je za posadu od osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila s mogućnošću brzog iskrcavanja ili ukrcavanja kroz zadnja vrata ili zadnju rampu pokretanu hidraulički, dok je za četiri člana posade u prednjem delu obezbeđen ulazak i izlazak iz vozila kroz bočna vrata.

Miloš

MORS

Miloš, Foto: MORS

Osnovni koncept vozila predstavljaju samonoseće oklopno telo, savremeni sklopovi pogona i prenosa snage i nezavisni sistem oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu od 14 t. Dizel motor CUMMINS ISB 300 snage 300 KS, automatski menjač Allison 3500 SP i ostale komponente sistema za prenos snage omogućavaju vozilu brzinu kretanja više od 110 km/č. U slučaju oštećenja pneumatika točkovi sa takozvanim "run-flat" ulošcima omogućavaju kretanje vozila do 50 km, a osim toga imaju i mogućnost centralnog upravljanja pritiskom u pneumaticima.

Borbeno vozilo "Miloš" ima pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem tokom protivzasednih dejstava, osmatračke prozore zaštićene balistički, zatim sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu i komandno-informacioni sistem, kao i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

Miloš

MORS

Miloš, Foto: MORS

"Miloš" može biti opremljen i daljinski upravljanom borbenom stanicom naoružanom mitraljezom kalibra 12,7 mm, za dejstvo danju i noću, zatim raketnim sistemima PVO, sistemom protivoklopnih vođenih raketa velikog dometa od 5 do 8,5 km, raznim vrstama ručno upravljanih oklopnih turela naoružanih mitraljezima i bacačima granata, kao i optoelektronskim termovizijskim i televizijskim i radarskim sistemima za osmatranje i kontrolu granica koji su montirani na teleskopskim stubovima različitih visina.

Oklopno telo od pancirnih čeličnih limova u osnovnoj verziji omogućava veoma visok nivo balističke zaštite i veoma visok nivo protivminske zaštite, a dodatna balistička zaštita je modularnog tipa. Konstrukcijom je omogućena brza zamena oštećenih ploča dodatnog oklopa u poljskim uslovima i postizanje različitog nivoa zaštite kombinovanjem balističkih ploča dodatnog oklopa, u zavisnosti od njegove namene. Na krov je ugrađeno šest bacača dimnih kutija kalibra 82 mm.

Preporučujemo: