Porodica Miljković iz Osipaonice
Printscreen/ RTS
Porodica Miljković iz Osipaonice

Printscreen/ RTS

Porodica Miljković iz Osipaonice, Foto: Printscreen/ RTS

Pored redovnog posla i brige o velikom domaćinstvu, vredni supružnici, za dan mogu da obrade i do 1.500 sadnica bostana. Proces kalemljenja je osetljiv i sastoji se od nekoliko radnji, a svaka od njih je jednako važna za uspešan proces.

- Lubenica ima jako loš korenov sistem i izuzetno je osetljiva na veliku količini vode i u korenovom sistemu dolazi do truljenja. Tikva ima izuzetan jak korenov sistem i onda bukvalno kalemljenjem se dobija biljka koja ima korenov sistem tikve, a sve ostalo je naravno je gore lubenica. Sam proces, do iznošenja u njivu, je nekih 40 dana - kaže Milanka Miljković.

Porodica Miljković iz Osipaonice

Printscreen/ RTS

Foto: Printscreen/ RTS

Potražnja je velika, a da su kalemi kvalitetni, govori činjenica da Miljkovići već godinama imaju stalne mušterije.

- Potražnja jeste velika jer sve manje ljudi ovo radi. Prvo, ovo je dug proces, puno puta se provlači kroz ruke što bi se reklo, proces plevljenja, skidanje zaperaka, presađivanje, održavanja. Cena kao cena, nije mnogo veća, na primer od jednog komada nekog cveća - kaže Milanka.

- Od ovog bi moglo da se živi, ali je ovo posao samo dva meseca. Pošto se ja bavim drugim poslom, ja koristim samo kad je godišnji odmor, i supruga je glavna ovde, ona vodi ceo ovaj posao, tako da, ovo kao dopunska delatnost je isplativa - kaže Dejan Miljković.

Porodica Miljković iz Osipaonice

Printscreen/ RTS

Foto: Printscreen/ RTS

Osipaonica je oduvek poznata kao "selo bostana". Ipak, brojne porodice koje su se nekada bavile uzgojem bostana, sad se bave drugim kulturama.

Iako su Milanka i Dejan zadovoljni i proizvodnjom i potražnjom, za sada ne planiraju proširivanje kapaciteta.

Kažu, da im je za takav poduhvat, potrebna pomoć mlađih generacija.