"KAD SU JE DONELI BILA JE MODRA, IZMUČENA" Mila (11) skinuta sa operacionog stola! Hirurg se izvinio roditeljima, a onda dao objašnjenje koje ih je ostavilo bez teksta (FOTO)

Porodica iz Smedereva dodatno razgnevljena otpusnom listom devojčice

Operacija, tumor
Operacija, Foto: Alo/Masanori Jošida

Jedanaestogodišnja Mila J. iz Smedereva "skinuta" je sa operacionog stola Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" u Beogradu jer je anesteziolog odbio da radi, pošto mu je prošlo - radno vreme!

Ovo tvrde roditelji, navodeći i da je dete podvrgnuto predmedikaciji za operaciju, a iako zahvat nije urađen, provelo je dva sata na intenzivnoj nezi.

Milu su roditelji u bolnicu "Banjica" doveli 5. avgusta. Za dan kasnije bila je zakazana operacija kolena, a na programu je bila poslednja, u 18 časova.

- Iako ima samo 11 godina, ponela se hrabro. Celog dana nije jela ništa, nije uzela ni gutljaj vode, a bilo je 38 stepeni. U šest po podne me je pozvala i rekla da je vode na operaciju. Moj put od Smedereva do Beograda trajao je čitavu večnost - priča majka Jelena Velojić.

Kada su roditelji stigli u bolnicu, doktora koji je trebalo da operiše dete, zatekli su u hodniku.

Od 2. SEPTEMBRA u škole će se ići po IZMENJENOM RASPOREDU! (DETALJAN SPISAK PO GRADOVIMA)

Novi model nastave biće organizovan u svim školama u kojima postoje uslovi za to. Mnoge već ispunjavaju uslove, a u nekim objektima u toku su građevinski radovi, kako bi prostor bio prilagođen novim potrebama.

- Dugujem vam izvinjenje, ona nije operisana jer anesteziolog nije htela da ostane da radi prekovremeno - bile su reči dr Nemanje Slavkovića - tvrdi majka.

Roditelji svedoče da im je doktor Slavković, inače pomoćnik direktora bolnice "Banjica", objasnio da je došao u sukob sa lekarom anesteziologom jer nije mogao da je ubedi da operišu dete.

MAJKA RODILA BEBU U VRANJU, A ONDA VRISNULA: NOSITE JE, NEĆU JE! Devojčica je rođena na poseban dan, dobila božansko ime, ali i dalje živi u porodilištu!

- Rekao je da nas razume, jer je i sam otac, ali da je anesteziolog bila izričita, i da je rekla kako, za "razliku od doktora koji ide svojim automobilom kući, ona mora da ide javnim prevozom". Bili smo šokirani - priča otac Radosav Jović.

Kažu da su u neverici čak posumnjali da se desilo nešto loše detetu, jer nije bila u sobi.

Tada su saznali da je Mila na intenzivnoj nezi.

- Dete koje nije operisano, nije uvedeno u anesteziju je na intenzivnoj nezi? Zašto? Tražila sam objašnjenje, a doktor se pozivao na proceduru - kaže majka.

Dete su medicinske sestre u sobu dovezle u pola deset uveče. Roditelji svedoče da im je ispričala da se "samo delimično seća operacionog bloka, da su je ispitivali, ali da nije mogla da govori, i da su joj dva sata u sali prošla kao dva minuta".

- Kad su je doneli, bila je modra u licu, izmučena. Mi ne znamo šta se dva sata dešavalo u operacinoj sali. U medicinskoj dokumentaciji apsolutno ne piše ništa. Možda su je i uveli u anesteziju? Zašto su dete uveli u salu, dali joj predmedikaciju, ako nemaju anesteziologa? Šta je sa dežurnim anesteziologom? Zbog čega dete tog uzrasta stavljaju na program tek uveče - pitanja su na koje nema odgovor otac Radosav Jović.

OVO JE CIFRA KOJU TREBA DA KEŠIRATE ZA PUN REZERVOAR BENZINA U SRBIJI! Gorivo je najskuplje u Grčkoj, najjeftinije u Makedoniji i Bosni, a evo gde možete da uštekate 2.000 dinara!

Iako su imali nameru da je odmah izvedu, roditelji su poslušali molbu lekara da dete prenoći u bolnici.

Uprkos insistiranju, lekar roditeljima nije želeo da saopšti ime anesteziologa.

IOHB Banjica, Banjica
IOHB Banjica, Banjica, Foto: Youtube Printscreen

- Dan kasnije, dr Slavković me je pozvao telefonom i rekao da je anesteziolog na lekarskom kolegijumu rekla "da joj je teško da radi sa decom". Samo je trebalo da na vreme otkažu zahvat, i sve bi bilo u redu - navodi devojčicin otac.

Roditelji najavljuju prigovor nadležnim institucijama, i posebno Zdravstvenoj inspekciji, od koje će tražiti da utvrdi šta se zapravo dogodilo u operacionoj sali bolnice "Banjica".

OVO JE CIFRA KOJU TREBA DA KEŠIRATE ZA PUN REZERVOAR BENZINA U SRBIJI! Gorivo je najskuplje u Grčkoj, najjeftinije u Makedoniji i Bosni, a evo gde možete da uštekate 2.000 dinara!

Operacija pacijentkinje M. J. je odložena u 19 časova i 40 minuta, 20 minuta pre isteka radnog vremena, jer je procenjeno da se planirana intervencija, uključujući i uvod u anesteziju i sve neophodne radnje nakon operacije u koje je uključeno celokupno osoblje operacione sale, ne mogu obaviti do kraja radnog vremena, pa čak ni uz razumno produženje, stoji, pored ostalog, u iscrpnom odgovoru sa "Banjice".

- U opterećenom sistemu kao što je naš, ovakve situacije se, nažalost, povremeno dešavaju, jer nije moguće predvideti tačnu satnicu svake operacije celodnevnog dvanaestočasovnog operativnog programa.

EVO ŠTA NAM PEKARI UVALJUJU! Beograđanka kupila hleb u pekari, a kad je došla kući i izvadila ga iz kese OBROK JOJ JE PRESEO!

U terminu koji navodite, pacijentkinja je upućena sa odeljenja u Operacioni blok i prihvaćena u prostor za preoperativnu pripremu. Pacijentkinji jeste data premedikacija u sklopu preoperativne pripreme, ali nije uvedena u opštu, ili bilo koju drugu anesteziju. Pacijentkinja nije uvedena u operacionu salu, već se sve vreme nalazila u prostoru za preoperativnu pripremu.

U bolnici kažu da je uobičajeni protokol da pacijenti nakon premedikacije, ukoliko je operativni zahvat iz bilo kog razloga odložen, određeno vreme provedu pod nadzorom stručnog i obučenog osoblja Odeljenja intenzivne terapije.

Sporna i otpusna lista

U otpusnoj listi Mile J. stoji da se "otpušta kući iz porodičnih razloga". - To je vrhunac licemerstva. Otpusna lista jednostavno je falsifikat, jer u njoj stoji neistina, ali zato ne stoji šta je Mila od medikamenata primila uoči operacije - kaže Milina mama.

Otpusna lista koja se pominje nije definitivna, već privremna, a izdaje na zahtev pacijenta.

Nadležni podvlače da zdravlje M. J., koja nije operisana u planiranom terminu, ničim nije ugroženo, da priroda bolesti ni po jednom osnovu nije iziskivala hitno operativno lečenje, a njeno operativno lečenje odloženo je za 13. 8. 2019.

DOBRO SE PAZITE - U PITANJU JE SMRTONOSAN VIRUS! Šire ga leteće pošasti, a gori je od EBOLE! Prvi put je identifikovan u Beogradu, simptomi su slični stomačnom gripu!

- Institut za ortopedsko-hirurške bolesti 'Banjica' jedna je od najopterećenijih hirurških ustanova u zemlji, sa više od 10.000 visokospecijalizovanih operacija godišnje. U okviru naše ustanove rade najpoznatiji i najeminentniji stručnjaci ortopedske hirurgije, te, u skladu sa navedenim, broj pacijenata kojima je svakodnevno neophodna naša pomoć višestruko nadmašuje kapacitete našeg Operacionog bloka.

- Služba za kontrolu kvaliteta rada je dobila nalog da izvrši unutrašnju kontrolu i ispita sve činjenice koje su dovele do navedenog ishoda. Ukoliko bude zakonske ili moralne osnove, sprovešće se adekvatne mere - navode na Institutu „Banjica“."

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Milos
  22/08/2019 - 11:28
  Zar je zakonom dozvoljeno da se operacije koje nisu hitne izvode u 20h? Svakako bih isto uradio da sam na mestu anesteziologa. Nema potrebe da se hirurg izvinjava u ime doktorke, obzirom da treba da se izvini u svoje ime jer je operativni program u najmanju ruku užasan obzirom da nije hitna operacija. Podrška koleginici ali i hrabroj devojčici koja nije kriva za ovakvu organizaciju.
 • Korisnik: Mikac
  22/08/2019 - 10:53
  I pticama na grani je jasno da je u takoreci svim drzavnim zdravstvenim ustanova potpuni javasluk. Losa organizacija , javasluk, nestrucnost, nediscipina,neodgovornost,losa higijena itd. Samo to ne dopire do odgovrnih lica i inspekcije.
 • Korisnik: Darko
  22/08/2019 - 04:52
  Koliko para toliko i muzike.
 • Korisnik: Mila
  21/08/2019 - 21:46
  Kako mogu da zakazuju operaciju u terminu kad nemaju dezurnog anesteziologa? Nije profesionalno da lekar radi prekovremeno, osim u hitnim izuzetnim slucajevima.
 • Korisnik: vota
  21/08/2019 - 20:44
  verovatno imala zena zakazanu tezvu na nekoj privatnoj klinici a to se ne otkazuje.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi