Operacija, tumor
Alo/Masanori Jošida
Operacija, tumor

Alo/Masanori Jošida

Operacija, Foto: Alo/Masanori Jošida

Jedanaestogodišnja Mila J. iz Smedereva "skinuta" je sa operacionog stola Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" u Beogradu jer je anesteziolog odbio da radi, pošto mu je prošlo - radno vreme!

Ovo tvrde roditelji, navodeći i da je dete podvrgnuto predmedikaciji za operaciju, a iako zahvat nije urađen, provelo je dva sata na intenzivnoj nezi.

Pročitajte još:

Milu su roditelji u bolnicu "Banjica" doveli 5. avgusta. Za dan kasnije bila je zakazana operacija kolena, a na programu je bila poslednja, u 18 časova.

- Iako ima samo 11 godina, ponela se hrabro. Celog dana nije jela ništa, nije uzela ni gutljaj vode, a bilo je 38 stepeni. U šest po podne me je pozvala i rekla da je vode na operaciju. Moj put od Smedereva do Beograda trajao je čitavu večnost - priča majka Jelena Velojić.

Kada su roditelji stigli u bolnicu, doktora koji je trebalo da operiše dete, zatekli su u hodniku.

Od 2. SEPTEMBRA u škole će se ići po IZMENJENOM RASPOREDU! (DETALJAN SPISAK PO GRADOVIMA)

Novi model nastave biće organizovan u svim školama u kojima postoje uslovi za to. Mnoge već ispunjavaju uslove, a u nekim objektima u toku su građevinski radovi, kako bi prostor bio prilagođen novim potrebama.

- Dugujem vam izvinjenje, ona nije operisana jer anesteziolog nije htela da ostane da radi prekovremeno - bile su reči dr Nemanje Slavkovića - tvrdi majka.

Roditelji svedoče da im je doktor Slavković, inače pomoćnik direktora bolnice "Banjica", objasnio da je došao u sukob sa lekarom anesteziologom jer nije mogao da je ubedi da operišu dete.

- Rekao je da nas razume, jer je i sam otac, ali da je anesteziolog bila izričita, i da je rekla kako, za "razliku od doktora koji ide svojim automobilom kući, ona mora da ide javnim prevozom". Bili smo šokirani - priča otac Radosav Jović.

Kažu da su u neverici čak posumnjali da se desilo nešto loše detetu, jer nije bila u sobi.

Tada su saznali da je Mila na intenzivnoj nezi.

- Dete koje nije operisano, nije uvedeno u anesteziju je na intenzivnoj nezi? Zašto? Tražila sam objašnjenje, a doktor se pozivao na proceduru - kaže majka.

Dete su medicinske sestre u sobu dovezle u pola deset uveče. Roditelji svedoče da im je ispričala da se "samo delimično seća operacionog bloka, da su je ispitivali, ali da nije mogla da govori, i da su joj dva sata u sali prošla kao dva minuta".

- Kad su je doneli, bila je modra u licu, izmučena. Mi ne znamo šta se dva sata dešavalo u operacinoj sali. U medicinskoj dokumentaciji apsolutno ne piše ništa. Možda su je i uveli u anesteziju? Zašto su dete uveli u salu, dali joj predmedikaciju, ako nemaju anesteziologa? Šta je sa dežurnim anesteziologom? Zbog čega dete tog uzrasta stavljaju na program tek uveče - pitanja su na koje nema odgovor otac Radosav Jović.

Iako su imali nameru da je odmah izvedu, roditelji su poslušali molbu lekara da dete prenoći u bolnici.

Uprkos insistiranju, lekar roditeljima nije želeo da saopšti ime anesteziologa.

IOHB Banjica, Banjica

Youtube Printscreen

IOHB Banjica, Banjica, Foto: Youtube Printscreen

- Dan kasnije, dr Slavković me je pozvao telefonom i rekao da je anesteziolog na lekarskom kolegijumu rekla "da joj je teško da radi sa decom". Samo je trebalo da na vreme otkažu zahvat, i sve bi bilo u redu - navodi devojčicin otac.

Roditelji najavljuju prigovor nadležnim institucijama, i posebno Zdravstvenoj inspekciji, od koje će tražiti da utvrdi šta se zapravo dogodilo u operacionoj sali bolnice "Banjica".

Operacija pacijentkinje M. J. je odložena u 19 časova i 40 minuta, 20 minuta pre isteka radnog vremena, jer je procenjeno da se planirana intervencija, uključujući i uvod u anesteziju i sve neophodne radnje nakon operacije u koje je uključeno celokupno osoblje operacione sale, ne mogu obaviti do kraja radnog vremena, pa čak ni uz razumno produženje, stoji, pored ostalog, u iscrpnom odgovoru sa "Banjice".

- U opterećenom sistemu kao što je naš, ovakve situacije se, nažalost, povremeno dešavaju, jer nije moguće predvideti tačnu satnicu svake operacije celodnevnog dvanaestočasovnog operativnog programa.

U terminu koji navodite, pacijentkinja je upućena sa odeljenja u Operacioni blok i prihvaćena u prostor za preoperativnu pripremu. Pacijentkinji jeste data premedikacija u sklopu preoperativne pripreme, ali nije uvedena u opštu, ili bilo koju drugu anesteziju. Pacijentkinja nije uvedena u operacionu salu, već se sve vreme nalazila u prostoru za preoperativnu pripremu.

U bolnici kažu da je uobičajeni protokol da pacijenti nakon premedikacije, ukoliko je operativni zahvat iz bilo kog razloga odložen, određeno vreme provedu pod nadzorom stručnog i obučenog osoblja Odeljenja intenzivne terapije.

Sporna i otpusna lista

U otpusnoj listi Mile J. stoji da se "otpušta kući iz porodičnih razloga". - To je vrhunac licemerstva. Otpusna lista jednostavno je falsifikat, jer u njoj stoji neistina, ali zato ne stoji šta je Mila od medikamenata primila uoči operacije - kaže Milina mama.

Otpusna lista koja se pominje nije definitivna, već privremna, a izdaje na zahtev pacijenta.

Nadležni podvlače da zdravlje M. J., koja nije operisana u planiranom terminu, ničim nije ugroženo, da priroda bolesti ni po jednom osnovu nije iziskivala hitno operativno lečenje, a njeno operativno lečenje odloženo je za 13. 8. 2019.

- Institut za ortopedsko-hirurške bolesti 'Banjica' jedna je od najopterećenijih hirurških ustanova u zemlji, sa više od 10.000 visokospecijalizovanih operacija godišnje. U okviru naše ustanove rade najpoznatiji i najeminentniji stručnjaci ortopedske hirurgije, te, u skladu sa navedenim, broj pacijenata kojima je svakodnevno neophodna naša pomoć višestruko nadmašuje kapacitete našeg Operacionog bloka.

- Služba za kontrolu kvaliteta rada je dobila nalog da izvrši unutrašnju kontrolu i ispita sve činjenice koje su dovele do navedenog ishoda. Ukoliko bude zakonske ili moralne osnove, sprovešće se adekvatne mere - navode na Institutu „Banjica“."

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!

 

Komentari (7)

Kleopatra

21.08.2019 19:40

Anesteziolog-najkvalitetniji doktor u timu...sate i sate provodi u operacionoj sali ,drži živog u rukama...a "kuci ide prevozom a ne svojim kolima"...ko zna -shvatice!!

Dr

21.08.2019 20:22

Kao roditelj nikad a ne bih dozvolila da moje dete bude operisano na kraju radnog Dana kada je svo osoblje umorno i iscrpljeno. Pre svega nisu trebali da naprave nerealisticni plan dnevnog operativnog programa I sve ucesnike postave u neprijatnu situaciju.

vota

21.08.2019 20:44

verovatno imala zena zakazanu tezvu na nekoj privatnoj klinici a to se ne otkazuje.

Mila

21.08.2019 21:46

Kako mogu da zakazuju operaciju u terminu kad nemaju dezurnog anesteziologa? Nije profesionalno da lekar radi prekovremeno, osim u hitnim izuzetnim slucajevima.

Darko

22.08.2019 04:52

Koliko para toliko i muzike.

Mikac

22.08.2019 10:53

I pticama na grani je jasno da je u takoreci svim drzavnim zdravstvenim ustanova potpuni javasluk. Losa organizacija , javasluk, nestrucnost, nediscipina,neodgovornost,losa higijena itd. Samo to ne dopire do odgovrnih lica i inspekcije.

Milos

22.08.2019 11:28

Zar je zakonom dozvoljeno da se operacije koje nisu hitne izvode u 20h? Svakako bih isto uradio da sam na mestu anesteziologa. Nema potrebe da se hirurg izvinjava u ime doktorke, obzirom da treba da se izvini u svoje ime jer je operativni program u najmanju ruku užasan obzirom da nije hitna operacija. Podrška koleginici ali i hrabroj devojčici koja nije kriva za ovakvu organizaciju.