I PREDSEDNIK VUČIĆ POMINJAO OVO Posmrtni ostaci Tesle i Pupina se prenose u Srbiju

O prenosu Pupinovih posmrtnih ostataka u Srbiju govorio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je naveo da nikakva odluka o tome zasad nije doneta, ali da će se u vezi sa tim ozbiljno pozabaviti.

Mihajlo Pupin i Nikola Tesla
Mihajlo Pupin i Nikola Tesla, Foto: Printskrin

Posmrtni ostaci dvojice najvećih srpskih naučnika Mihajla Pupina i Nikole Tesle biće položeni u Beogradu čim se dobije saglasnost Sjedinjenih Američkih Država za prenos Pupinovih ostataka.

- Zasad su dve ideje u opticaju. Da jedan pored drugog budu u Aleji velikana, a druga opcija jeste ona koju je Srpska pravoslavna crkva ranije predlagala kada su u pitanju ostaci Nikole Tesle. U tom slučaju bi i Pupin i Tesla dobili mesta na platou ispred Hrama Svetog Save - navode izvori Srpskog telegrafa.

Posao na prenosu Pupinovih ostataka tek predstoji.

- Prvo treba da se dobije dozvola da se telo prebaci. A potom bi se odlučilo na koja od dva pomenuta mesta bi počivali - navodi upućeni sagovornici Srpskog telegrafa.

O prenosu Pupinovih posmrtnih ostataka u Srbiju govorio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je naveo da nikakva odluka o tome zasad nije doneta, ali da će se u vezi sa tim ozbiljno pozabaviti.

- To bi bila važna stvar za nas, nadam se da će američki prijatelji izaći u susret. Ali da vidimo detalje, pa da donosimo odluku o tome - rekao je Vučić.

Srbija je, inače, već pokrenula inicijativu kojom bi se ispunila Pupinova želja da bude sahranjen u Srbiji. Naime, Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, u junu je o ovoj temi razgovarao sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem.

Inače, postoji zajednička inicijativa Srbije i Amerike da u Pupinovom rodnom Idvoru nikne memorijalni centar. To bi bio još jedan most povezivanja dve zemlje, slično kompleksu u Pranjanima, gde je u subotu obeležena 76. godišnjica misije "Halijard", operacije spasavanja više od 500 američkih pilota.

Povezane vesti

 • Korisnik: Goran NS
  29/09/2020 - 11:08
  Za prenos posmtrnih ostataka Mihajla Pupina u Srbiju razumem. Posmtrni ostaci (urna sa pepelom), Nikole Tesle su u Srbiju vise od 65 godina. Nesto su tu ne uklapa.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi