Migranti
Facebook/Printscreen
Migranti

Facebook/Printscreen

Migranti, Foto: Facebook/Printscreen

Povodom učestalih tvrdnji na društvenim mrežama i portalima da se migranti, navodno, pod okriljem noći dovode i, kako kažu, "naseljavaju" u Srbiji, Komesarijat za izbeglice i migracije saopštava javnosti da se radi o potpunoj neistini, sa ciljem da se javnost uplaši, a javno mnenje okrene protiv migranata koji se, inače, od uvođenja vanrednog stanja nalaze izolovani u prihvatnim i centrima za azil.

Komesarijat za izbeglice i migracije upozorava javnost da se na mreže postavljaju stari snimci smeštaja migranata u centre sa tvrdnjom da se to dešava danas ili snimci migranata iz Grčke sa potpisom "Novi državljani Srbije".

Od trenutka uvođenja vanrednog stanja 15. marta 2020. godine svi migranti koji su se zatekli na teritoriji Republike Srbije, a nisu se nalazili u sistemu, odnosno u našim centrima, već u pograničnim delovima zemlje sa namerom da pređu granicu, kao i oni koji su u tom trenutku pokušavali da uđu u Srbiju, smešteni su u centre koje od tada obezbeđuje Vojska Republike Srbije.

Zbog ulaska tih migranata u sistem, njihov broj u centrima je porastao, i on na današnji dan iznosi 8.703.

U ovom trenutku, za zaposlene u Komesarijatu za izbeglice i migracije, koji su na terenu 24 sata dnevno sedam dana u nedelji, najveći je izazov sprečiti pojavu korona virusa među migrantskom populacijom i zbog toga su uvedena stroga pravila.

To znači da su migranti praktično u potpunom karantinu.

- Od uvođenja vanrednog stanja novi ulasci u centre su zabranjeni, i svaki pokušaj ulaska nekog novog odmah se prijavljuje nadležnima i sprovode stroge mere izolacije. U sprovođenju svih mera u borni protiv koronavirusa učestvuju i pomažu i sami migranti - navode iz Komesarijata pozivaju nadležne da sankcionišu širenje lažnih vesti.

- Takvo neodgovorno ponašanje ugrožava bezbednost svih nas, a to je poslednje što namu ovom trenutku treba - navode.