Knez Mihailova Beograd sneg zima
Alo!/Ana Paunković
Knez Mihailova Beograd sneg zima

Alo!/Ana Paunković

Foto: Alo!/Ana Paunković

Iako je posle dugog perioda toplog vremena zahladnelo zbog priliva vazduha iz Sibira, meteorolozi kažu da nas očekuje blaga zima.

Pročitajte još:

 

Zanimljivo je da će minimalna temperatura vazduha u decembru imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, i u proseku će biti viša za oko jedan stepen u odnosu na taj prosek. U Beogradu i široj okolini minimalne temperature vazduha biće više i za 1,5 stepeni Celzijusa. I maksimalna temperatura vazduha u decembru biće malo iznad proseka, a u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko šest stepeni.

Kada je reč o padavinama, one će tokom decembra biti u prosečnim granicama, odnosno nižim za oko pet milimetara. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 47 milimetara po kvadratu.

- U decembru će temperature biti prosečne, neće biti ni toplo ni hladno. Moguća je pojava hladnijih perioda koji bi potrajali nekoliko dana. Ovakvi periodi se očekuju sredinom i krajem decembra, i tada bi pored kiše mogao da pada i sneg. Ne očekujemo neke velike padavine snega, ali moguća je pojava snežnog pokrivača – kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

 

Prema njegovim rečima, većina zima u poslednjih nekoliko godina bile su natprosečno tople. On je kao primer naveo da su jedino zime pred kraj 2011. i na početku 2012. i u januaru 2017. godine bile jako hladne.

- Biće snega i kiše, ali ne očekujemo ekstremno niske temperature. Retko kad se ne dogodi da u januaru u nekih par dana dnevna temperatura ne skoči i na 15 stepeni. A onda usledi pad na koji stepen ispod nule. Smatram da ove zime ne bi trebalo da bude nekih većih ekstrema – objasnio je Todorović.

Sneg u Beogradu

J.Š.

Sneg u Beogradu, Foto: J.Š.

Ono što je sigurno jeste da poprilično dugi sušni period ostaje iza nas. Od naredne nedelje počeće da pada kiša, ali u periodima od po nekoliko dana. Tako da će se smenjivati kišni i suvi dani.

- Od avgusta nije bilo padavina, a oktobar je bio treći najtopliji mesec od kada se vrše merenja. Vazduh iz Sibira je stigao u Srbiju, i sada nas očekuje promenljivo vreme sa češćim padavinama koje neće biti obilne. U nižim predelima bi mogli da vidimo i susnežicu, a pratiće nas i vetrovito vreme. U decembru se takođe očekuju česte padavine, mešovite, ali ne i obilne. Prosečne dnevne temperature u decembru će se kretati između 4 i 8 stepeni Celzijusa – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Čak i u januaru će temperatura vazduha imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko stepen u odnosu na prosečne. U Beogradu i široj okolini minimalne temperature vazduha kretaće se oko nule. Maksimalna temperatura vazduha u januaru biće viša za oko 1,5 stepeni u odnosu na prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko šest stepeni. Padavine tokom januara biće niže za oko pet milimetara u odnosu na višegodišnji prosek i iznosiće oko 43 milimetra.

Komentari (1)

Predrag

19.11.2018 09:31

Znači, da dokupim ogrev